EUR
4,84 RON
(0%)
USD
4,30 RON
(0%)
GBP
5,37 RON
(0%)
CHF
4,55 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(0%)
BYN
1,76 RON
(0%)
CAD
3,17 RON
(+0.2%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,99 RON
(0%)
JPY
0,04 RON
(0%)
CZK
0,18 RON
(-0%)
INR
0,06 RON
(0%)

O platformă petrolieră a BP din Azerbaidjan a explodat în 2008, conform WikiLeaks

O puternică explozie, care a provocat o enormă scurgere de gaze, a avut loc în septembrie 2008 pe o platformă petrolieră exploatată de BP în Azerbaidjan, conform unor telegrame diplomatice dezvăluite de WikiLeaks şi publicate joi de cotidianul britanic The Guardian.

BP a reuşit să-i evacueze la timp pe cei 212 angajaţi după incidentul care a condus la închiderea a două platforme şi la sistarea producţiei, conform aceloraşi surse, care precizează că gigantul petrolier a recunoscut faptele la vremea respectivă.
Această informaţie survine la o zi după decizia administraţiei Obama de a depune plângere împotriva BP pentru ca grupul petrolier să fie găsit responsabil pentru cea mai puternică maree neagră din istoria SUA, care a apărut în urma exploziei platformei petroliere Deepwater Horizon, exploatată de BP, la 20 aprilie.

„După explozia unui rezervor, s-a produs o cantitate enormă de noroi pe platformă, pe care BP l-a analizat ulterior pentru a stabili cauza acestei explozii şi a scurgerii de gaze”, se arată într-una din telegramele americane. O altă telegramă relevă că BP a avut şansa de a-şi evacua angajaţii, datorită în special faptului că gazele nu au luat foc.

Bill Schrader, care era la acea vreme responsabilul BP în Azerbaidjan, a explicat că, deşi acest incident nu a interesat în mod special mass-media, el a reprezentat în schimb una dintre problemele prioritare ale guvernului din Azerbaidjan care deplângea pierderile de ordinul a ’40-50 de milioane de dolari în fiecare zi’, se mai rată în telegramă. The Guardian precizează că BP a refuzat să comenteze acest incident care a avut loc în Marea Caspică.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata