Presa franceză văzută de ambasada Statelor Unite, conform WikiLeaks

Ambasada Statelor Unite de la Paris pare mult mai interesată de presa de stânga decât cea de dreapta, potrivit telegramelor diplomatice publicate de WikiLeaks şi analizate de Le Monde.

Un document din 11 iunie 2006, care trece în revistă publicaţiile franceze, insistă mai ales asupra ziarelor Libération şi Le Monde, scrie acesta din urmă în ediţia de miercuri. Libération este definit ca un ‘ziar moderat de stânga’, ‘pro-socialist’, un ‘cotidian de referinţă în cercurile intelectuale’, dar care se confruntă cu ‘o serioasă criză financiară din cauza scăderii numărului de cititori’.

Le Monde este considerat ‘unul din marile ziare europene’, ‘de centru-stânga’, de referinţă pentru ‘guvern, mediul de afaceri şi cercurile intelectuale’. Ceea ce interesează mai ales ambasada este poziţia acestui ziar în legătură cu politica americană. Diplomaţii americani cred că percep o evoluţie:
‘Deşi Le Monde a fost în mod tradiţional critic faţă de Statele Unite, cotidianul a avut o abordare mai echilibrată la 11 Septembrie [2001], când directorul acestuia, Jean-Marie Colombani, a scris faimosul editorial: ‘Suntem toţi americani’.

Citeste si:  Rata şomajului în SUA a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 50 de ani

În pofida poziţiei critice a ziarului faţă de politica externă americană legată de războiul din Irak, ziarul este mai moderat de la plecarea directorului său adjunct, controversatul Edwy Plenel.’ O notă suplimentară se referă la săptămânale. Sunt menţionate Le Nouvel Observateur, ‘principalul săptămânal de centru-stânga’ şi editorialistul său Jean Daniel, ‘o figură de referinţă în lumea presei’.

‘Deşi nu este antiamerican, el a fost extrem de critic în timpul războiului din Irak şi rămâne, în mare, critic faţă de politica externă americană.’ În notă se spune, de asemenea, că ‘Le Nouvel Observateur este cunoscut pentru orientarea sa pro-israeliană’.
În ianuarie 2007, într-o telegramă de şase pagini consacrată integrării minorităţilor în Franţa, ambasada americană dezaprobă faptul că mass media franceze publică ‘puţine reportaje despre aceste subiecte’.

Citeste si:  Chuck Hagel: SUA caută în continuare o "coaliţie internaţională"

Diplomaţii explică această situaţie prin faptul că ‘marii ziarişti francezi provin adesea din aceleaşi şcolie elitiste ca mulţi dintre oficialii guvernamentali. Aceşti ziarişti nu consideră că este neapărat datoria lor primordială de a-i supraveghea pe cei care sunt la putere. Un mare număr dintre ei se consideră mai degrabă intelectuali şi preferă să analizeze evenimentele şi să-i influenţeze pe cititori decât să relateze fapte’.

Ambasada adaugă că ‘sectorul privat al mass media din Franţa – presă scrisă şi audiovizual – continuă să fie dominat de un număr mic de conglomerate şi el este mai reglementat şi supus presiunilor politice şi comerciale decât cel din America’. Ambasada vorbeşte şi despre pătrunderea intensă a mass media pe Internet, precum şi despre bloguri, care sunt un mijloc preferat de exprimare pentru minorităţi şi organizaţiile neguvernamentale.

Citeste si:  Deputatul Tudor Ciuhodaru: Imaginile dure din presa scrisă trebuie controlate de CNA
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close