Cât vor costa carburanţii în anul 2011

Preţul motorinei ar putea redeveni în următorii doi ani mai mare decât cel al benzinei. Motorina ar putea depăşi în următorii doi ani la preţ benzina, chiar dacă nu cu mult. Preţul carburantului diesel a crescut în UE, în 2010, mai mult decât cel al benzinei şi, pe de altă parte, accizarea benzinei a atins în România nivelul minim impus de UE, în timp ce în cazul motorinei mai sunt aşteptate şi creşteri viitoare.

Potrivit înţelegerii cu UE, nivelul accizei la benzină trebuie să ajungă, la expirarea perioadei de tranziţie, la 359 de euro/1.000 de litri (valoare ce va fi atinsă pe 1 ianuarie 2011), iar cel al accizei la motorină la 330 de euro/1.000 de litri.

Citeste si:  MAPDR a stabilit mecanismul de acordare a licenţei de depozitare

Pe 1 ianuarie 2011 acciza pe motorină va fi de 302 euro/1.000 de litri, ceea ce înseamnă că în perioada 2011-2013 litrul de carburant diesel va deveni mai scump cu 10-15 bani, recuperând diferenţa actuală existentă la pompă de 13 bani, potrivit datelor UE valabile pentru mijlocul lunii decembrie din România. Anul 2010 s-a caracterizat printr-o tendinţă de creştere a preţului motorinei mai accentuată decât în cazul benzinei.

6 lei litrul la finele anului 2011?

Dacă specialiştii Finanţelor şi din industria petrolieră sunt rezervaţi să pronosticheze evoluţia preţurilor celor două tipuri de carburanţi, patroni ai benzinăriilor din România cred că motorina se va scumpi mai mult. „Se pare
că motorina se va scumpi mai mult deoarece este carburantul folosit de transportatori şi de aici statul poate câştiga mai mulţi bani”, spune Ion Tache de la Asociaţia Benzinarilor Particulari din România. Potrivit acestuia transportatorii profesionişti consumă între 60% şi 66% din motorina vândută în România. În altă ordine de idei Ion Tache crede că anul viitor preţul celor două tipuri de carburanţi va sări până la 6 lei pe litru urmare a neimplicării statului şi, în special, a Consiliului Concurenţei în politica de preţuri a rafinăriilor. Andrei Chirilescu, fost director general adjunct al unui important producător şi comerciant de carburanţi, afirmă că echilibrul preţurilor dintre benzină şi motorină va fi dat anul viitor de cotaţiile internaţionale, nefiind exclusă posibilitatea de a ne întoarce în 2008, când motorina costa mai mult ca benzina, scrie Romania libera.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close