Exporturile româneşti, mai mari cu 2 miliarde euro decât înaintea crizei

După un recul de circa 5 miliarde de euro, valoarea exporturilor româneşti a depăşit, în 2010, cu 2 miliarde euro valoarea înregistrată în 2008 şi cu peste 25% mai mult decât în anul 2009, arată un comunicat al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).

Dacia Piteşti, Nokia România şi Rompetrol Rafinare au fost, în 2010, cei mai importanţi exportatori, premiaţi în cadrul Galei ANEIR. Greul exporturilor a fost asigurat, în 2010, conform ANEIR, de primii 100 de exportatori, care au realizat împreună peste 50% din încasările valutare.
,,Dacă pe plan extern nu vor interveni fenomene neprevăzute, iar cursul de schimb se va menţine într-un palier de stabilitate, România va avea şansa unui nou record post-decembrist în materie de export, ajugând la circa 40 miliarde euro – de aproape 5 ori mai mult decât primul record dobândit în anul 2000′, a estimat Mihai Ionescu, secretarul general al ANEIR.

Citeste si:  Consum record înregistrat de Reţeaua Electrică de Transport, din cauza temperaturilor scăzute

Criză a produs răsturnări semnificative în structură de export a României. Potrivit ANEIR, unele ramuri s-au prăbuşit (industria cimentului, a petrolului, metalurgia, materialele de construcţii), altele au marcat creşteri expolzive – produsele farmaceutice, articolele de menaj, petrochimie, articole din piatră decorativă, tricotaje, reparaţii avioane.

Reuşita exportatorilor s-a bazat, în 2010, în principal, pe stabilitatea cursului de schimb, care a oferit siguranţă planurilor de afaceri şi o competitivitate reală a mărfurilor destinate pieţelor externe. Pe de altă parte, din cele aproape 25.000 de firme exportatoare, câte înregistra România înainte de criză, circa 10.000 au fost eliminate de pe piaţa externă sau au intrat în faliment.

Citeste si:  Democraţia periclitată în Ungaria: Viktor Orban, un lider periculos de popular
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata