EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,29 RON
(-0.38%)
GBP
5,38 RON
(-0.75%)
CHF
4,55 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(-0.01%)
BYN
1,75 RON
(-0.28%)
CAD
3,16 RON
(-0.09%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,98 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(-0.28%)
CZK
0,18 RON
(+0.12%)
INR
0,06 RON
(-0.11%)

Premierul a convenit cu sindicaliştii amânarea aprobării noului Cod al Muncii cu o lună, susţine Marius Petcu

Preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu, a declarat marţi, 21 noiembrie, că în discuţiile şefului Guvernului Emil Boc cu reprezentanţii sindicatelor, premierul i-a anunţat că aprobarea noului Cod al Muncii se va amâna cu o lună, textul prezentat de Ministerul Muncii fiind doar o variantă de lucru.

Codul Muncii nu va fi aprobat în termenul care fusese iniţial lansat şi se amână cu o lună, deci 21 ianuarie (2011 – nr.) este termenul-limită pentru care o să trebuiască să discutăm pe Codul muncii. Evident, am reiterat solicitările noastre, ca orice modificare a Codului Muncii să nu afecteze dreptul la asociere colectivă, negocierile colective la nivel naţinal şi de ramură şi prevalarea contractului individual de muncă pe perioadă nedeterminată. Atunci când vorbim de flexibilizare a Codului Muncii, noi, sindicatele, avem poziţie inflexibilă, iar Guvernul doreşte să ţină seama de aşa-zisele propuneri care vin din afara sferei sindicale, probabil de la patroni sau de la alte structuri care încearcă să-şi bage nasul pe piaţa forţei de muncă din România”, a spus Petcu.

Astfel, sindicatele vor începe noi discuţii la Ministerul Muncii, miercuri, de la ora 15,00, pentru modificarea textului propus de partea guvernamentală.

„S-a pornit de la ideea că a fost un material de lucru care suportă modificări, în măsura în care argumentele noastre vor fi puse pe masă începând de mâine. Mâine, la ora 15,00 este prima întâlnire în care trebuie să condensăm calendarul pentru ca în 21 ianuarie să finalizăm negocierile”, a menţionat liderul CNSLR Frăţia.

Totodată, partea sindicală a cerut premierului ca modificările sistemului de dialog social să se facă pe mai multe legi distincte, nu printr-un act normativ unic.

„De asemenea, s-a vorbit despre Codul de Dialog Social, noi încercăm să convingem ca eventuale modificări să le facem pe legi distincte: Legea sindicatelor, Legea patrnatelor, Legea conflictelor colective şi Legea contractelor de muncă. Viziunea Ministerului Muncii este de a închega toate aceste legi în celebrul Cod de Dialog Social”, a evidenţiat Marius Petcu.

El a mai arătat că primul-ministru s-a arătat deschis la dialogul cu sindicatele.

Cea mai mare nemulţumire a noastră a fost că odată cu suspendarea noastră din comisiile de dialog social a fost un semnal că acest tip de dialog social nu mai poate continua. Primul-ministru ne-a cerut ca începând de mâine, începând de anul viitor să relansăm dialogul social. Dacă nu există o doză de compromis şi de negociere între noi, nu mai participăm la dialog. Ni s-a promis că începând de mâine vom sesiza o deschidere a primului-ministru, a ministrului Muncii pentru toate propunerile pe care sindicatele le vor face”, a afirmat liderul sindical.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata