2010, anul consolidării pieţelor

Acum un an, mulţi investitori erau încă foarte rezervaţi în legătură cu acţiunile lor. După redresarea spectaculoasă a pieţelor în a doua jumătate a anului 2009, îndoielile legate de soliditatea relansării dominau tradiţionalele previziuni de sfârşit de an.

Temerile erau alimentate mai ales de vehicularea unui scenariu privind o recesiune ‘double-dip’, scrie ziarul elveţian Le Temps în ediţia de luni. 12 luni mai târziu, principalele pieţe îşi continuă creşterea începută în septembrie, în pofida agravării crizei datoriei Irlandei în noiembrie. Acesta este paradoxul acestui an marcat de o criză fără precedent a datoriei pe Bătrânul Continent.

Ca urmare a acestei crize, Uniunea Europeană şi FMI a aplicat două planuri masive pentru stabilizarea euro, şi anume acordarea a 110 miliarde de euro, în mai, Greciei, şi apoi a 85 de miliarde Irlandei. Ceea ce nu a împiedicat moneda comună să continue să scadă în raport cu francul şi cu alte valute considerate mai sigure precum yenul sau chiar dolarul canadian şi australian.

Citeste si:  Datoria SUA: ridicarea plafonului, nefastă pentru pieţele emergente

Situaţia este delicată şi pentru dolar, penalizat de o economie americană care se restabileşte cu greu după criza financiară. Rezerva federală (Fed) a aplicat în noiembrie al doilea program de relaxare monetară (QE2) în valoare totală de 600 de miliarde de dolari, măsură care vizează erodarea valorii dolarului pe termen lung.
În pofida acestui context de instabilitate persistentă pe pieţele monetare, pe care unii nu ezită să-l numească ‘război al monedelor’, pieţele nu se mai lasă aşa de uşor zdruncinate la fiecare veste proastă.

În SUA, indicele VIX, denumit ‘barometrul fricii’, a coborât din nou săptămâna trecută la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani, puţin peste 15%, în comparaţie cu nivelul ridicat de la jumătatea lui mai, de 45%, şi cu nivelul istoric de peste 80% în septembrie 2008. În mare, anul 2010 s-a dovedit favorabil acţiunilor în numeroase ţări industrializate, mai ales în SUA, Germania şi în Scandinavia.

Citeste si:  Zeci de martori urmează să fie audiaţi în dosarul Transferurilor, rejudecat la CAB

În SUA, indicele S&P 500 a urcat cu circa 13%. În Europa, indicele german DAX a urcat cu 18,5%, iar ATX-ul austriac, cu peste 16%. Bursele scandinave au afişat nivele spectaculoase, de la 18% la Oslo, la 22% la Stockholm, până la 36% la Copenhaga. Totuşi, indicele european de referinţă Euro Stoxx 50 s-a repliat cu 3% din ianuarie.

Anul 2010 a fost, de asemenea, marcat de redresarea spectaculoasă a mai multor întreprinderi industriale, care au recurs adesea la şomajul parţial în cursul primului semestru. De exemplu, acţiunile grupului industrial Georg Fischer aproape că s-au dublat în acest an (+111%).
Acţiunile Sulzer, care a profitat de puternica sa prezenţă pe pieţele emergente, au urcat şi ele cu 75% de la începutul lui ianuarie. Acţiunile fabricantului de ascensoare Schindler au crescut cu 42% în acest an.

Citeste si:  Rusia așteaptă un răspuns pozitiv privind dialogul strategic din partea SUA

Cea mai bună performanţă la Bursa elveţiană a fost realizată în cursul acestui an de întreprinderea de semiconductori Micronas (+180%), extrem de afectată de criză în 2008. Cea de-a doua cea mai bună performanţă revine fabricantului de compozante electronice LEM Holding (+119%). Cele 3 performanţe cele mai scăzute al acestui an au fost realizate de societăţile biotehnologice Santhera (-65%), Newron Pharmaceuticals (-70%) şi Mondobiotech (- 74%).

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata