Primăriile pot impune medicilor cărora le oferă facilităţi de instalare să rămână 5 ani în localitate

Autorităţile locale vor putea încheia contracte cu clauze de fidelitate de cel puţin 5 ani cu medicii cărora le oferă locuinţă de serviciu sau alte facilităţi pentru a profesa în localităţile respective, printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată marţi (28 decembrie 2010) de Guvern.

„Ordonanţa de urgenţă dă posibilitatea autorităţilor administraţiei locale – în teritoriile neacoperite de medici şi personal sanitar, în cazul în care oferă avantaje în natură sau bani pentru atragerea acestui personal sanitar – să poată încheia contracte cu clauze de fidelitate cu un medic sau un asistent medical pe o valabilitate de cel puţin cinci ani”, a spus ministrul Sănătăţii, Cseke Attila. El a dat exemplul medicilor care primesc locuinţe pentru a profesa în mediul rural.

Citeste si:  Sarea discordiei şi hipertensiunea

„Exemplul clasic este acela în care autoritatea locală oferă – pentru atragerea unui medic în aceste zone neacoperite de personal medical – o locuinţă de serviciu sau poate şi alte avantaje şi sigur că acea autoritate locală, implicându-se, trebuie să se asigure că acea persoană va rămâne o anumită perioadă pentru a servi în spitalul respectiv”, a explicat ministrul.
De asemenea, prin ordonanţă de urgenţă, Guvernul a creat temei legal pentru desfăşurarea programului multianual de sănătate şi contractul cadru, din anul 2011 acestea desfăşurându-se pe o perioadă de 2 ani.

Citeste si:  Michael Jackson era deja mort la sosirea salvării

„S-a creat temei pentru un alt proiect important al Guvernului şi al Ministerului Sănătăţii, acela de avea Program Naţional de Sănătate şi Contract-cadru multianual. De la anul vom avea programe naţionale de sănătate multianuale şi contract-cadru multianual de 2 ani de zile, ceea ce va da furnizorilor de servicii medicale şi întregului sistem sanitar predictibilitate şi continuitate”, a precizat ministrul Sănătăţii. În context, Cseke a precizat că Ministerul Sănătăţii intenţionează extinderea programului-pilot al Institutului Oncologic de la Cluj-Napoca de screening al cancerului.

Citește și
1 Comentariu
  1. Albert spune

    Domnule ministru nu stiu ce medic va sta la tara cu un salariu de mizerie .Cu toata stima mai ganditiva……..

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close