Cetăţeni ruşi, arestaţi la Minsk: Rusia şi Belarus sunt gata de o nouă confruntare

Curtea de Apel de la Minsk va analiza, în data de 30 decembrie 2010, cererea de eliberare a doi cetăţeni ruşi, condamnaţi la arest administrativ pentru participarea la mitingul de protest din 19 decembrie. Însă, luni au mai fost analizate şi lăsate fără un răspuns pozitiv alte 9 asemenea cereri.

Drept replică, Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a ţinut să atenţioneze că arestarea a 11 cetăţeni ai Rusiei se va răsfrânge negativ asupra relaţiilor ruso-belaruse. Situaţia creată demonstrează caracterul precar al recentei reconcilieri dintre cele două state aliate, subliniază cotidianul Nezavisimaia Gazeta. De altfel, imediat după răsunătoarea şi ‘voit dulceaga’ împăcare dintre Moscova şi Minsk, experţii suspectau că ‘aceasta nu va dura’.

Pe lângă supoziţiile conform cărora Aleksandr Lukaşenko i¬ar fi putut promite din nou Moscovei că va recunoaşte independenţa Abhaziei şi Osetiei de Sud şi că va admite capitalul rus la procesul de privatizare din Belarus, se făceau auzite şi prognoze conform cărora liderul belarus va încerca din nou să-şi păcălească aliatul. Şi nu doar în problemele menţionate, ci şi în ceea ce priveşte cererea de a vărsa în bugetul rus întreaga sumă câştigată din taxele de stat pentru exportul produselor petroliere.

Citeste si:  Fotbal: Benfica - Juventus 2-1, în semifinalele Europa League

Potrivit analistului belarus Valeri Karbalevici, actualul conflict din jurul cetăţenilor ruşi arestaţi constituie o dovadă a tensiunilor care mai există în relaţiile dintre cele două ţări. Expertul evidenţiază că printre cei arestaţi sunt reprezentanţi ai opoziţiei liberale, care sunt ‘arestaţi incluisv la Moscova’.
De aceea, faptul că atunci când aceştia sunt arestaţi la Minsk autorităţile ruse sar în apărarea lor este considerat de analist drept o dovadă a caracterului fictiv al reconcilierii.

‘Asemenea situaţii aveau loc şi înainte, dar Ambasada Rusiei la Minsk reacţiona mult mai anemic’, aminteşte Karbalevici. Analiştii de la Minsk sunt de părere că în favoarea ‘caracterului demonstrativ’ al reconcilierii vorbeşte şi aceea că, după reacţia favorabilă a Kremlinului la rezultatele alegerilor prezidenţiale din Belarus, posturile de televiziune ruseşti nu şi-au schimbat foarte mult retorica, adoptată încă în timpul serialului anti-Lukaşenko ‘Naşul batka’.

Citeste si:  Procurorii americani susțin că Rusia a încercat să submineze comisia electorală din SUA

Au apărut mai multe emisiuni în care Lukaşenko a fost criticat şi chiar catalogat drept nebun, iar experţii de la Minsk sunt convinşi că aceste emisiunii au fost difuzate cu ştiinţa înalţilor oficiali ruşi. De asemenea, se prognozează că, ţinând cont de caracterul vindicativ al lui Lukaşenko, cetăţenii ruşi vor fi eliberaţi prin decret prezidenţial doar cu câteva ore înainte de Anul Nou.

În acest fel, liderul belarus îşi va regla conturile cu Moscova pentru criza gazului care se înregistrase anul trecut şi care fusese soluţionată chiar înaintea Revelionului.
Comentând noua ceartă dintre Moscova şi Minsk, survenită după o scurtă perioadă de reconciliere, politologul berlinez Aşot Manuciarian afirmă că tactica pe care o aplică astăzi Lukaşenko nu este câtuşi de puţin una nouă, ci este folosită de obicei de regimurile dictatoriale, cum ar fi şi cel de la Teheran, la adresa altor ţări.

‘Este posibil ca în schimbul eliberării cetăţenilor ruşi arestaţi, Lukaşenko să ceară de la Moscova o protecţie activă a intereselor belaruse în faţa presiunilor din partea Occidentului, care nu a recunoscut rezultatul alegerilor prezidenţiale câştigate de eľ, estimează Manuciarian.
De altfel, în opinia politologului, în actuala situaţie Lukaşenko nu va merge la o confruntare serioasă cu Rusia, deoarece Moscova rămâne singurul său sprijin pe scena internaţională – ‘doar nu poţi considera în mod serios un asemenea sprijin Venezuela sau alte ţări cu regimuri odioase’.

Citeste si:  Maria Şarapova, cea mai bine plătită jucătoare de tenis din lume

La rândul său, Occidentul consideră anormală situaţia cu arestarea de persoane sub acuzaţia de organizare şi participare la manifestaţii de protest. Lukaşenko nu a primit nici până la această oră niciun mesaj de felicitare din Europa, care se pare că nu intenţionează să recunoască alegerile nici măcar ca fiind ‘parţial libere’. După cum a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă de la Minsk, deputata germană Marie-Louise Beck, ‘Europa este şocată de ultimele evenimente din Belarus’.

arestarea
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata