Care este termenul-limită pentru a încheia asigurări obligatorii pentru locuinţe

– Ministerul Administraţiei şi Internelor a anunţat la finele anului trecut că primarii vor aplica amenzi pentru cei fără poliţe abia după jumătatea lunii iulie a acestui an. Termenul anunţat iniţial de autorităţi expiră pe 15 ianuarie 2011

Românii mai au timp până la jumătatea lunii iulie a acestui an să îşi cumpere asigurări obligatorii pentru locuinţe, fără a risca amenzi de la primării. Anunţul a fost făcut de reprezentanţii Ministerului Administraţiei şi Internelor cu doar două zile înainte de sfârşitul anului trecut, scrie Gândul.

„În conformitate cu prevederile art. 35 din Legea 260/2008, obligativitatea încheierii asigurărilor de locuinţe decurge de la un an de la începerea emiterii poliţelor. Întrucât poliţele de asigurare a locuinţelor au început să fie emise în 15 iulie 2010, termenul-limită de încheiere a acestora, conform art. 35 din Legea 260/2008, este 15 iulie 2011„, se arată într-o precizare postată pe site-ul Ministerului Administraţiei şi Internelor. Nota MAI mai arată că după această dată primarii îi vor amenda pe proprietarii de locuinţe care nu au încheiat asigurarea obligatorie.

Pe de altă parte, brokerii de asigurări spun că, în ultima parte a anului trecut, numărul celor care au încheiat o poliţă obligatorie a crescut spre final de an, remarcând faptul că, în general, populaţia are informaţii „confuze şi puţine” în acest domeniu.

 

Cât costă şi de unde poate fi cumpărată asigurarea

Preţul unei poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei este de 10 euro pe an dacă imobilul este construit din cărămidă nearsă sau din chirpici şi de 20 de euro anual dacă imobilul are o structură de rezistenţă de beton armat sau lemn. Valoarea asigurată, adică suma pe care asigurătorul o va plăti în caz de daună totală, este de 10.000, respectiv 20.000 de euro.

Suma asigurată precum şi prima obligatorie aferentă pot fi modificate prin ordin al preşedintelui CSA. În cazul producerii riscurilor asigurate, plata daunelor va fi făcută direct de către PAID.

Asigurările obligatorii pot fi cumpărate de la 13 companii de asigurări, care fac parte din Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID): Astra, Uniqa, Platinum România, Groupama Asigurări, ABC Asigurări, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins (fostă Asitrans), Generali şi Grawe România.

Citește și
1 Comentariu
  1. cristi spune

    Niste ordinari care jegmanesc populatia . Ce ne trebuie asigurari pentru alunecari de teren sau de inundatii daca stam la bloc iar daca o fi un cutremur devastator astia dau faliment si nu ti mai platesc nimic…. Sa i oblige pe cei care si au facut case pe versani si cei din albiile majore care au dat spaga pt autorizatie de construire ….

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata