Cine sunt românii care blochează benzinăriile. Protestul online care s-a extins în toată ţara

– Sunt tineri, le plac maşinile, dar nu şi preţul benzinei. Cine sunt oamenii care iau producătorii de combustibil la bani mărunţi, blocând benzinăriile

„Bună ziua, aţi venit la protest sau la stadion”?, era întrebarea de întâmpinare a fiecărui automobil care căuta loc de parcare prin faţa Stadionului Naţional, în după-amiaza zilei de 30 decembrie. Vreo 50 de indivizi se adunaseră deja pentru protest, iar acum făceau cunoştinţă, relatează Gândul.

Grupul îşi dăduse întâlnire prin intermediul unui forum auto, scopul fiind încă o acţiune de boicotare a benzinăriilor. Ideea, aşa cum o expuneau şi cei care mai făcuseră acest lucru, era simplă.

Grupul ocupă toate pompele de alimentare ale benzinăriei, după care o ia cât mai uşurel posibil. Nimeni nu alimentează mai mult de câţiva litri, care sunt însă turnaţi în rezervor picătură cu picătură.
Profită de ocazie pentru a-şi umfla roţile, pentru a-şi spăla maşina cu câte o cârpă, dar foarte meticulos şi îndelung, în ideea de a zăbovi suficient de mult pentru ca clienţii care ar alimenta mai mult să-şi piardă răbdarea şi să plece. Plata se face în monede cât mai mărunte – 10 bani sau 50 de bani, pentru a bloca şi casele de marcat. Scopul – de a face producătorii să înţeleagă că preţul benzinei este mult mai mare decât ar trebui să fie.

Ideea de a boicota benzinăriile a apărut încă din luna octombrie 2010. Atunci, mesaje cu sursă neidentificată s-au răspândit prin e-mailuri, Yahoo Messenger, forumuri sau reţele de socializare, destinatarii fiind rugaţi să nu alimenteze cu benzină în perioada 27 – 29 octombrie în semn de protest faţă de costurile ridicate ale carburanţilor. Autorii mesajelor afirmau că este „o bătaie de joc” faptul că preţurile la benzină şi motorină au rămas neschimbate în România, deşi preţul barilului de petrol a scăzut semnificativ în toată lumea.

Loading...

Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.