EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,13 RON
(-0.52%)
GBP
5,37 RON
(+0.03%)
CHF
4,47 RON
(+0.44%)
BGN
2,47 RON
(+0.41%)
BYN
1,69 RON
(-0.85%)
CAD
3,07 RON
(-0.28%)
RSD
0,04 RON
(+0.02%)
AUD
2,92 RON
(+0.27%)
JPY
0,04 RON
(-0.02%)
CZK
0,18 RON
(+0.18%)
INR
0,05 RON
(-0.11%)

România va derula în 2011 primul proiect privind captarea şi stocarea de dioxid de carbon

Primul proiect românesc demonstrativ destinat captării şi stocării de dioxid de carbon va fi derulat, în cursul anului 2011, la Complexul Energetic Turceni şi necesită o investiţie de peste 500 milioane de euro, bani care vor veni de la Uniunea Europeană, prin Programul european NER 300.

Proiectul privind captarea şi stocarea carbonului în România este destinat pentru blocul numărul 6 de 330 megawaţi la Complexul Energetic Turceni, bloc existent, reabilitat, cu funcţionare pe lignit. Realizarea documentaţiilor proiectului a fost realizată de o serie de firme şi institute, printre care Institutul pentru Studii şi Proiectări Energetice (ISPE), Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie şi Geoecologie Marină (GeoEcoMar).

Specialiştii în domeniu spun că, prin intermediul noului proiect, trebuie să se reuşească stocarea şi captarea a cel puţin 85% din dioxidul de carbon produs de activitatea industrială. Pentru derularea proiectului va fi utilizată tehnologia bazată pe amoniac răcit – Chilled Amonia Process (CAP), dezvoltată de către Alstom, lider mondial în producţia de energie şi infrastructură feroviară.

Compania a fost selectată de către ISPE în calitate de manager de proiect CCS (captare şi stocare de CO2, n.r.) şi de către Complexul Energetic Turceni (sud-vestul României). De asemenea, cele două entităţi au încredinţat Alstom Carbon Capture Systems din Germania elaborarea studiului de fezabilitate al proiectului.
Potrivit sursei citate, tehnologia CAP oferă o eficienţă sporită prin reducerea cantităţii de energie necesară pentru captarea CO2 în raport cu alte tehnologii existente. Instalaţia de Captare a Carbonului va fi pusă în funcţiune la Grupul nr. 6 de 330 MW de la Complexul Energetic Turceni ce va fi în prealabil retehnologizat.

În februarie 2010, Guvernul României a decis întocmirea ‘Planului de acţiune pentru implementarea unui Proiect Demonstrativ privind Captarea şi Stocarea Carbonului (CCS) în România’. În urma acestui angajament, ISPE, alături de GeoEcoMar, sunt angajate în primul Program Demonstrativ CCS integrat din România, în prezent fiind în curs de elaborare studiul de fezabilitate, având ca scop demonstrarea fezabilităţii tehnologiei de captare a CO2 la Complexul Energetic Turceni, împreună cu transportul acestuia şi stocarea geologică.

La jumătatea lunii decembrie, Laszlo Borbely, ministrul Mediului şi Pădurilor, a afirmat că România va fi sprijinită, în 2011, de către UE pentru derularea unui proiect privind captarea de CO2, şi reducerea de emisii este una dintre cele mai mari provocări pentru schimbările climatice.
‘Captarea de CO2 este problema fiecărei ţări. România o să aibă anul viitor o investiţie care este sprijinită de Uniunea Europeană, de captare de CO2. Va fi o investiţie-pilot în care participă vreo patru ţări din Uniunea Europeană.

Această reducere de emisii de CO2 este una dintre cele mai mari provocări pentru schimbările climatice pentru următoarea perioadă. Noi nu putem să ne angajăm că reducem cu 20% aceste emisii dacă nu facem investiţii de acest gen’, a atenţionat Borbely. Oficialităţile de la Bucureşti au anunţat, la jumătatea lunii octombrie, că vor propune spre finanţarea Uniunii Europene un proiect-pilot demonstrativ de captare şi stocare a dioxidului de carbon din gazele de ardere emise de blocul energetic nr. 6 al termocentralei de la Turceni.

La jumătatea lunii august, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) a devenit membru al Institutului Global pentru Captarea şi Stocarea Dioxidului de Carbon (CO2) – CCS Institute, din Canberra, Australia.
Includerea MECMA în această iniţiativă multinaţională, constituită în scopul accelerării implementării şi dezvoltării tehnologiilor de captare şi stocare a dioxidului de carbon, la nivel mondial, reprezintă o oportunitate de a prelua experienţa altor organizaţii privind tehnologiile CCS în elaborarea unor proiecte româneşti.

Apartenenţa la Global CCS Institute presupune schimbul de cunoştinţe, informaţii şi expertiză referitor la dezvoltarea şi desfăşurarea proiectelor CCS la scară comercială, sigure, rentabile şi sustenabile din punct de vedere al mediului, precum şi la tehnologii de captare, transport şi stocare a emisiilor de dioxid de carbon şi furnizarea de expertiză cu privire la costurile şi beneficiile asociate acestor soluţii, precum şi cerinţele operaţionale şi legislative necesare pentru atingerea succesului, la metode pentru a conferi încrederea în tehnologiile CCS şi de a da un impuls internaţional necesar soluţionării problemei urgente privind schimbările climatice.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata