Cum a transformat Prinţul Charles viaţa unui sat transilvănean

Prinţul de Wales a fost apreciat pentru faptul că a indus o infuzie de viaţă nouă într-un sat din Transilvania şi a atras turişti după ce a cumpărat două proprietăţi în inima Transilvaniei rurale, în 2006. Prinţul Charles s-a declarat „copleşit” de o ţară condusă odată de rudele sale, notează ziarul britanic The Telegraph.

Moştenitorul tronului Marii Britanii a reuşit să viziteze satul Viscri în mod regulat, din 1998. Şi-a vizitat o dată pe an casa datând din secolul al XVIII-lea, cu 3 dependinţe. În restul anului, proprietatea este disponibilă drept casă de oaspeţi pentru unii dintre cei 10.000 de vizitatori care vin anual în sat. Oaspeţii plătesc 670 de lire sterline pe săptămână pentru a sta în refugiul princiar.

Conexiunea regală a sporit atractivitatea pentru o localitate veche deja renumită pentru arhitectura sa saxonă şi biserica fortificată văruită în alb de la poalele Munţilor Carpaţi. „Legat de Viscri se poate spune cu certitudine că, prin faptul că Alteţa Sa Regală deţine personal o casă în sat l-a pus pe acesta pe harta turismului”, a afirmat contele Tibor Kalnoky, care gestionează proprietăţile româneşti ale Prinţului Charles.

Citeste si:  Actriţa americană Scarlett Johansson a născut o fetiţă

„Ulterior s-au deschis multe pensiuni în regiune, iar localnicii şi ţiganii sunt acum implicaţi în activităţi generatoare de venituri, cum ar fi producerea de artizanat ce urmează să fie vândut vizitatorilor”, a adăugat el, precizând că există acum aproximativ 7 pensiuni la Viscri şi în satele înconjurătoare, făcând astfel regiunea „cu totul excepţională” pentru cazare.
Proprietatea i-a dat Prinţului şansa de a urmări obiectivul de promovare a dezvoltării durabile, protejând în acelaşi timp o zonă care s-a schimbat puţin în ultimii 100 de ani.

„Prin renovarea acestor clădiri Alteţa Sa Regală are scopul de a contribui la asigurarea unui viitor durabil pentru oamenii din Transilvania rurală în timp ce le permite locuitorilor să-şi păstreze modul tradiţional de viaţă”, a declarat Paddy Harverson, purtător de cuvânt al Clarence House.
În practică, acest lucru înseamnă încurajarea localnicilor de a conserva şi restaura clădirile vechi şi istorice. Odată restaurate la fosta lor glorie, clădirile ar trebui să atragă mai mulţi turişti şi să ofere un venit durabil pentru proprietari.

Citeste si:  Scandalul explozibilului plasat în bagajul unui pasager ia amploare în Slovacia

Faptul că există un proprietar renumit a ajutat la atragerea turiştilor şi banilor, asigurând că populaţia locală ţigănească rămâne o parte a comunităţii, potrivit ziarului britanic. Populaţia ţigănească a oraşului are un motiv special pentru a fi recunoscătoare pentru boom-ul turistic. „Prinţul Charles este bun pentru ţigani”, a explicat Anisia Stănculescu, proprietara unei pensiuni.

„Nu le-a făcut nici o ofertă specială, dar ei pot vinde lucruri de genul şosetelor tradiţionale croşetate manual, ţuică şi gemuri pentru turişti. Obţin bani pentru a-şi îmbunătăţi casele”, a spus ea, explicând ca o pereche de şosete de lână tradiţionale se pot vinde pentru suma de circa 8 lire sterline. „Ei sunt cu adevărat parte din comunitate, muncesc din greu şi nu fură. Îşi trimit copiii la şcoala din localitate, nu ca ţiganii din alte părţi din România „, a adăugat ea.

Citeste si:  Cele mai ciudate recorduri din Cartea Recordurilor - Galerie foto

Deşi suma cheltuită de Prinţul Charles pentru achiziţionarea şi renovarea proprietăţilor rămâne confidenţială, deţinerea lor a oferit o legătură cu pământul despre care el spune că „este în sângele lui”. Maria, o verişoară a străbunicului prinţului Charles, a fost măritată cu regele Ferdinand I al României şi legenda spune, de asemenea, că Regina Maria era înrudită cu domnitorul cu faimă rea Vlad Ţepeş.

Prinţul Charles a devenit patron al Fundaţiei Mihai Eminescu, care a restaurat o serie de clădiri din Viscri. Contele Kalnoky a afirmat că prin cel mai recent proiect, restaurarea unei moşii vechi de 150 de ani din apropiere de comuna Zalanpatak, Prinţul Charles speră sa crească biodiversitatea unui pământ pe care urşii cutreieră încă liberi.

Citește și
1 Comentariu
  1. iulian spune

    Poate se gandeste se cumpere si o camera in cotroceni. Poate face o data ordine in ROMANIA

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close