EUR
4,81 RON
(-0.08%)
USD
4,38 RON
(+0.99%)
GBP
5,65 RON
(+1.31%)
CHF
4,52 RON
(+0.24%)
BGN
2,46 RON
(+0.26%)
BYN
1,96 RON
(+0.97%)
CAD
3,28 RON
(+1.6%)
RSD
0,04 RON
(-0.09%)
AUD
2,88 RON
(+0.84%)
JPY
0,04 RON
(+0.4%)
CZK
0,19 RON
(-0.13%)
INR
0,06 RON
(+1.08%)

 

Angajat la Gazprom, noul vis al popoarelor migratoare din Siberia

Modul de viaţă tradiţional al neneţilor şi altor popoare migratoare din Nordul Rusiei este sub ameninţare. Astăzi, pentru tânăra generaţie de neneţi, cea mai mare reuşită este să-şi găsească un loc de muncă la Gazprom sau la alte companii din domeniul gazifer, notează cotidianul francez Le Figaro.

Pentru a pune mâna pe extrem de bogatele zăcăminte din regiunea Iamal, un imens teritoriu situat lângă Cercul Polar, gigantul rus Gazprom i-a redus la tăcere pe neneţi, un popor nomad atipic, care a trăit dintotdeauna din pescuit şi din creşterea de elani. Însă, de când în urmă cu 40 de ani în Novo-Urengoi au fost demarate lucrări pentru extracţia gazului, modul tradiţional de viaţă al neneţilor s-a schimbat major.

Astăzi, pentru a transporta gazul spre Ural, autorităţile ruseş planifică să construiască un tronson feroviar care va trece prin zona păşunilor pentru elani, ceea ce ar putea duce la reducerea drastică a numărului lor. În schimb, Gazprom şi alte companii au promis că vor vărsa milioane de ruble în bugetul regiunii, ceea ce ar permite construcţia de şcoli, de locuinţe şi crearea de noi locuri de muncă.

Nivelul şomajului şi al natalităţii din regiunea autonomă Nenenţk sunt cele mai ridicate din Rusia, precizează ziarul francez. ‘Însă, marea majoritate a promisiunilor date poporului neneţ nu sunt îndeplinite’, afirmă localnica Zinaia, care pledează pentru înfiinţarea unui cont bancar individual pentru fiecare neneţ. ‘Noi nu primim compensaţii în schimbul bogăţiilor noastre naturale. Toţi aceşti bani se duc nu se ştie unde’, spune femeia.

Între timp, copiii neneţi din tundră beneficiază de învăţământ gratuit. Ei învaţă limba şi literatura rusă în internate speciale, iar vara se întorc la părinţii lor. La finalizarea studiilor, neneţii se mută la oraş, pentru a găsi acolo un loc de muncă.
La oraş, ei pierd legătura cu obiceiurile şi cultura lor, unii dintre ei devin alcoolici. De asemenea, mulţi se plâng de faptul că locurile de muncă sunt ocupate de ucraineni, foarte mulţi în această regiune.

Ca factor de protecţie, neneţii cer înfiinţarea unui sistem preferenţial pe criterii etnice. În final, însă, reprezentanţii acestei minorităţi naţionale se întorc în tundră, înapoi la natură, iar acest lucru este un fenomen cu totul nou, conchide Le Figaro.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata