Heltai Péter, eminenţa cenuşie a legii presei din Ungaria, un fost colaborator al Securităţii

Magnatul de presă Heltai Péter, omul din spatele controversatei legi a presei din Ungaria, a colaborat cu Securitatea din România, fiind deconspirat de chiar una dintre victimele sale, artistul plastic Tibor Gáll, fost disident de la Cluj, scrie pe site-ul său RFI România.

Sursa citată relatează că revista ungară ‘Élet és Irodalom’ (Nr. 51-52, 2010) a scris într-un numar dedicat grupului de specialişti care a gândit controversata lege a presei că ‘cel care a elaborat toate astea în prezent s-a retras din viaţa publică, întrucât aşa cum s-a aflat, în calitatea sa de colaborator al Securităţii, cu ani în urmă, într-un segment mult mai acoperit al spaţiului public, a depus mărturie despre prietenii sai’.

Autorul articolului, Kovács Zoltán, nu-l nominalizează pe acest colaborator neoficial al Securităţii din România, stabilit în Ungaria, scrie RFI România. Artistul plastic Tibor Gáll, fost disident din Cluj, care a părăsit România în anul 1987, i-a declarat însă corespondentului RFI la Berlin, William Totok, că personajul misterios despre care vorbeşte revista ‘Élet és Irodalom’ este „Heltai Péter, care a fost informatorul Securităţii sub acoperire – cu numele de ‘Hegel’.

Citeste si:  Romania imports 4.523M toe, by September

Deci el este acela la care se referea redactorul şef al ziarului ‘Élet és Irodalom’, când vorbeşte despre noua lege a audiovizualului (n.r.legea presei.)”. Primele relatări despre activitatea de colaborator neoficial al Securităţii a lui Heltai Péter au fost date publicităţii luna trecută.
RFI scrie că, după apariţia acestor relatări, Heltai Péter, care a ocupat funcţii importante în mass-media din Ungaria, a anunţat că se retrage din viaţa publică, negând în acelaşi timp activitatea sa pentru poliţia politică ceauşistă.

În dosarul său, Tibor Gáll a descoperit denunţurile semnate de Heltai, conspirat sub numele de ‘Hegel’: „Cea mai ‘impresionantă’ parte este când el informează despre niste prieteni din Szeged care vin să colaboreze cu studenţii în Cluj pentru un ziar, pe care l-ar edita în Ungaria. El demasca acest lucru şi că l-am rugat să facă legătura între studenţii din Ungaria şi cei din Cluj pentru a colabora la acest ziar.”

Citeste si:  Ion Iliescu: Traian Băsescu are tentaţia să controleze totul

Tibor Gáll, stabilit în prezent la Berlin, a descoperit recent că este una dintre „victimele” lui Heltai Péter dupa ce CNAS l-a informat oficial că numele conspirativ ‘Hegel’ din dosarul său se identifica cu Heltai Péter. Şi rolul ca ‘eminenţă cenuşie’ a lui Heltai Péter, care a denunţat şi activitatea disidenţilor din Transilvania care au editat în 1982 revista clandestină (de samizdat) ‘Ellenpontok’ (Contrapuncte) la Oradea, l-a determinat pe Tibor Gáll să fie unul dintre primii semnatari ai apelului contra legii presei din Ungaria, scrie RFI.

Apelul internaţional lansat în urmă cu câteva zile de reprezentanţi ai societăţii civile din Ungaria a fost semnat până în prezent de peste 3.000 de persoane din numeroase ţări. În sprijinul respectării libertăţii de exprimare s-au pronunţat semnatari din Ungaria, România, R. Moldova, Danemarca, Canada, Germania, Slovacia, Anglia, Slovenia, Austria, Belgia, Italia, Franţa, Australia, Suedia, Luxemburg, Portugalia şi Statele Unite ale Americii.

Citeste si:  Medicul Răzvan Trancă, condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare; decizia ÎCCJ este definitivă

Printre semnatari se numără Dorin Tudoran, Şerban Foarţă, Vasile Ernu, Vasile Gârneţ, Silviu Lupescu, Michael Shafir, Gabriel Andreescu, Ion Vianu, Florin Iaru, Bogdan Ghiu, Liviu Antonesei, Ernest Wichner, Bedros Horasangian, Doina Jela, Dinu Adam, Radu Ciobanu, Carmen Muşat, Ruxandra Cesereanu, Mariana Codruţ, Mihai Dinu Gheorghiu, Călin Vlasie, Cecilia Ştefănescu, Iulia Popovici, Andrei State, Alexandru Florian, Andrea Dobeş, Emil Moise, Vasile Gogea, Elena-Irina Macovei, Dan Lungu, Bogdan Suceava, Anamaria Pop, Florin Manole, Liviu Rotman, Tibor Jaeger, Mihaela Miroiu, Mircea Morariu, Liviu Andreescu, Vasile Dan, Corina Bernic, Traian Pop Traian şi mulţi alţii. Iniţiatorii apelului şi-au propus să strângă un milion de semnături.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close