EUR
4,84 RON
(-0.08%)
USD
4,11 RON
(-0.78%)
GBP
5,36 RON
(+0.2%)
CHF
4,49 RON
(-0.29%)
BGN
2,48 RON
(-0.66%)
BYN
1,68 RON
(-0.6%)
CAD
3,07 RON
(-0.06%)
RSD
0,04 RON
(-0.09%)
AUD
2,95 RON
(-0.26%)
JPY
0,04 RON
(-0.38%)
CZK
0,18 RON
(+0.38%)
INR
0,05 RON
(-0.5%)

Scandalul înregistărilor din Bulgaria ar putea afecta aderarea ţării la Schengen

Recenta reproducere în presă a înregistrărilor unor convorbiri secrete care ar sugera conflicte interne între membri ai guvernului de la Sofia ar putea afecta şansele Bulgariei de aderare la spaţiul Schengen în luna martie 2011, a declarat ministrul bulgar de externe, Nikolai Mladenov, relatează Novinite.

Bulgaria şi România ar urma să adere la Schengen în luna martie 2011, însă Franţa şi Germania s-au exprimat în favoarea amânării aderării, invocând probleme legate de lupta împotriva corupţiei şi a crimei organziate în cele două state, reaminteşte agenţia bulgară de ştiri menţionată.
Miercuri, în Bulgaria a izbucnit un scandal după difuzarea în presă a înregistrărilor unei convorbiri între directorul Agenţiei vamale, Vanio Tanov, şi vicepremierul şi ministrul de finanţe Simeon Diankov, în care primul îl acuză pe celălalt vicepremier, Ţvetan Ţvetanov, de incompetenţă şi motivaţii ascunse.

Şeful diplomaţiei bulgare Nikolai Mladenov a spus că cei care au provocat acest scandal ‘nu ştiu ce fac Bulgariei’. „Eforturile Bulgariei de aderare la Schengen includ nu numai îndeplinirea criteriilor tehnice, ci şi (nevoia de) a-i convinge pe partenerii noştri europeni că, indiferent de guvernul aflat la putere, această ţară are instituţii stabile care pot garanta (securitatea) frontierei externe a UE, precum şi justiţia în ţara noastră”, a afirmat Mladenov.

El a descris scurgerile în presă a respectivelor înregistrări drept o încercare de a induce în eroare opinia publică în legătură cu existenţa unui scandal care, de fapt, nu este real. Preşedintele Gheorghi Părvanov a criticat, de asemenea, joi dimineaţă, scurgerea în presă a înregistrărilor, considerând-o dăunătoare pentru climatul politic intern şi pentru imaginea internaţională a Bulgariei.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata