EUR
4,83 RON
(+0.41%)
USD
4,38 RON
(-0.83%)
GBP
5,42 RON
(-0.22%)
CHF
4,57 RON
(-0.23%)
BGN
2,47 RON
(+0.03%)
BYN
1,69 RON
(-0.2%)
CAD
3,09 RON
(+0.2%)
RSD
0,04 RON
(+0.23%)
AUD
2,69 RON
(-0.54%)
JPY
0,04 RON
(-0.86%)
CZK
0,18 RON
(-0.08%)
INR
0,06 RON
(-0.24%)

 

Ministrul Funeriu vrea un mediu universitar de elită

Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Funeriu, a declarat vineri (7 ianuarie 2011) în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Iaşi, că este necesară dezvoltarea în România a unor poli universitari de elită, subliniind în acest sens că noua Lege a Educaţiei încurajează fuziunea instituţiilor de învăţământ superior sub umbrela unor consorţii universitare.

Ministrul Funeriu a opinat că legea educaţiei dă posibilitatea elitelor româneşti, „care prea mult timp au fost ţinute sub control de mediocritatea din România”, să se exprime într-un mediu universitar de elită.
„Preiau ce a spus un fost ministru al Educaţiei, şi anume, că România are prea multe universităţi şi prea puţini studenţi. Prin această lege a Educaţiei se încurajează, nu se obligă, fuziunea universităţilor, ceea ce poate să ducă la o masă critică astfel încât să avem şi în România universităţi de top.

Resursa este mult prea dispersată în mediul universitar şi ţările Europei Occidentale au înţeles acest lucru şi au făcut un efort de concentrare a resursei”, a declarat Funeriu, în conferinţă de presă. Pentru a fi mai elocvent, Daniel Funeriu a dat exemplul oraşului francez Strasbourg, unde cele trei universităţi au format o singură instituţie de învăţământ superior, care în prezent este cea mai puternică din Franţa.

„Exact acelaşi lucru este de dorit să se întâmple şi în România. Acest lucru se poate întâmpla prin măsuri foarte clare, alocare preferenţială de fonduri către universităţile care înţeleg să concentreze resursa.
Ştiţi bine că la Iaşi a fost pe tapet o astfel de discuţie (fostul rector al UAIC, Dumitru Oprea a pledat de-a lungul timpului asupra unificării celor cinci universităţi de stat din Iaşi şi formarea unui consorţiu universitar pentru ca astfel instituţia de învăţământ superior să fie inclusă în topul universităţilor europene-n.r).

Cred că ea trebuie reluată, cu toată seriozitatea şi Ministerul va încuraja astfel de iniţiative”, a mai spus Funeriu. Funeriu a precizat că va vizita şi celelalte centre universitare din România pentru a discuta despre legea Educaţiei şi, totodată, pentru a prelua sugestiile universitarilor.
Ministrul Funeriu a declarat că a ales ca Universitatea „Al.I.Cuza” să fie prima universitate vizitată după aprobarea noii legi a Educaţiei deoarece „întregul parcurs al acestui act legislativ a început oficial în cursul anului trecut, pe 12 martie, când practic s-a început procedura legislativă pentru adoptarea noii Legi a Educaţiei.

Ministrul Educaţiei se află într-o vizită de lucru la Iaşi, ocazie cu care văzut stadiul lucrărilor la Filarmonică, s-a întâlnit cu membrii Senatului Universităţii „Al.I.Cuza” şi cei ai Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata