EUR
4,81 RON
(-0.08%)
USD
4,38 RON
(+0.99%)
GBP
5,65 RON
(+1.31%)
CHF
4,52 RON
(+0.24%)
BGN
2,46 RON
(+0.26%)
BYN
1,96 RON
(+0.97%)
CAD
3,28 RON
(+1.6%)
RSD
0,04 RON
(-0.09%)
AUD
2,88 RON
(+0.84%)
JPY
0,04 RON
(+0.4%)
CZK
0,19 RON
(-0.13%)
INR
0,06 RON
(+1.08%)

 

Patriarhul Daniel: Sfântul Ioan Botezătorul este un dascăl al mărturisiri dumnezeirii lui Iisus Hristos

Sfântul Ioan Botezătorul este un dascăl al mărturisiri dumnezeirii Fiului lui Dumnezeu, a apreciat vineri (7 ianuarie 2011) patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel, în cuvântul de învăţătură rostit, în Paraclisul Reşedinţei Patriarhale, la sărbătoarea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul.

„Sfântul Ioan Botezătorul a fost un propovăduitor al adevărului şi un profet al virtuţilor. El însuşi a dus o viaţă aspră şi asemenea profeţilor Vechiului Testament voia să impună dreptatea lui Dumnezeu într-o societate coruptă, decăzută, o societate plină de nedreptăţi şi de scăderi. Sfântul Ioan Botezătorul rămâne un dascăl al pocăinţei, un dascăl al îndreptării şi un dascăl al mărturisirii dumnezeirii lui Iisus Hristos.

Despre el Mântuitorul a spus că este cel mai mare om născut din femeie, şi el a devenit în viaţa liturgică a Bisericii, după Maica Domnului, cel dintâi rugător”, a spus întîistătătorul Bisericii Noastre.
Părintele patriarh a adresat tuturor celor care poartă numele de Ioan „calde şi părinteşti doriri de sănătate, de ajutor de la Dumnezeu, de bucurie şi de sporire în fapte bune, având ca model pe Sfântul Ioan Botezătorul, dar şi ca rugător, ajutător, ocrotitor.

La Catedrala Patriarhală, Sfânta Liturghie a fost oficiată de episcopul vicar patriarhal, Varlaam Ploieşteanul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În cuvântul său de învăţătură, ierarhul a evidenţiat personalitatea Sfântului Ioan Botezătorul, „înger pământesc şi om ceresc”, proorocul care L-a botezat pe Mântuitorul lumii în apele Iordanului, „viaţa unică” şi „moartea martirică” a vestitorului şi înaintemergătorului lui Iisus Hrostos.

Credincioşii ortodocşi îl sărbătoresc vineri, 7 ianuarie, Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, pe care Istoria Bisericii Noastre îl consemnează drept ultimul prooroc al Vechiului Testament. El l-a botezat pe Mântuitorul Iisus Hristos şi l-a făcut cunoscut lumii ca Mesia cel aşteptat. În România numele Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul este purtat de aproape două milioane de cetăţeni.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata