Prin finalizarea Legii patronatelor, la masa negocierilor vor rămâne doar 5-6 confederaţii patronale

Comisia tehnică de la Ministerul Muncii a finalizat luni (10 ianuarie 2011) Legea patronatelor a cărei principală consecinţă este clarificarea dialogului social, din cele 14 entităţi care participă la negocieri naţionale urmând să rămână cel mult 5 – 6, a declarat preşedintele UGIR-1903, Ioan Cezar Corâci.

„Dreptul de asociere este liber şi o persoană juridică nu poate fi desfiinţată decât de tribunal, dar dreptul de a se aşeza la diverse negocieri pentru că îndeplineşte nişte reguli care unele sunt în această lege (a patronatelor – n.r.), iar altele vor fi în legile care urmează, cum ar fi Legea contractelor de muncă, suntem convinşi că, dacă ceea ce este prevăzut în actualul Cod social va fi respectat, probabil că, în România, vor avea dreptul de a se aşeza la diverse mese naţionale nu mai mult de 5 – 6 entităţi din cele 14 câte sunt azi”, a declarat preşedintele UGIR-1903, după încheierea negocierilor privind Legea patronatelor.

Citeste si:  Fabrica de ţevi din Roman s-ar putea dizolva

În continuare acesta a spus că varianta Legii patronatelor care a fost finalizată luni la Ministerul Muncii este europeană şi va clarifica „ceea ce reprezintă patronatele în România şi va îmbunătăţii substanţial capacitatea de reprezentare a intereselor economiei reale de către confederaţiile patronale şi federaţiile patronale”.
Forma agreată de către patronate şi sindicate prevede ca termenul de patronat să fie înlocuit cu termenul european de angajator. Aşa cum Legea patronatelor va deveni Legea angajatorilor, în mod similar Legea sindicatelor va fi o Lege a dreptului de asociere a angajaţilor.

Citeste si:  Polonia respinge ideea creării unui grup de elită al UE

În încheiere preşedintele UGIR-1903 a spus că nimeni nu va fi prejudiciat prin modificarea acceptată. Referindu-se la situaţia IMM-urilor, Ioan Cezar Corâci a spus că deşi asociaţiile de IMM-uri au fost considerate patronate ele nu negociază contracte colective de muncă. Acesta a subliniat că în schimb, prezenţa IMM-urilor în Consiliul Economic şi Social este pe deplin justificată, acesta fiind şi modelul european.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close