ANAF taxează averea nedeclarată, dar Justiţia decide dacă a fost infracţiune

Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală (ANAF) va taxa cu 16% diferenţa dintre volumul veniturilor şi averea contribuabililor, însă Justiţia va analiza mai departe dacă avutul respectiv a fost obţinut printr-o infracţiune, a subliniat luni (10 ianuarie 2011) primul-ministru Emil Boc.

Într-un interviu acordat TVR1, premierul a explicat noul sistem de impozitare a averilor nedeclarate. „În două trepte, ANAF analizează şi spune: ‘Dumneavoastră aţi avut venituri legale de 100 de lei. În aceeaşi perioadă de timp, aveţi în avere o creştere de 1.000 de lei’. Primul lucru pe care îl fac din start, eu îţi taxez diferenţa de la 100 la 1.000 cu 16% şi trimit dosarul la Parchet, pentru că este treaba Parchetului să evalueze dacă acea parte este licită sau ilicită.

Citeste si:  VALY GASTESTI - notificare privind deschiderea procedurii generale de insolvenţă

ANAF taxează, ca să se recupereze prejudiciul, Parchetul analizează dacă este infracţiune sau nu, pentru că, potrivit Constituţiei, averea se consideră a fi dobândită licit şi trebuie să se demonstreze printr-un proces prin acţiunea Parchetului şi a instanţei că averea aceea a fost dobândită ilicit”, a explicat prim-ministrul Emil Boc.
El a justificat necesitatea introducerii acestui sistem fiscal prin faptul că unii dintre patronii cu firme falimentare deţin averi mari. „Statul este păgubit prin aceste practici de evaziune fiscală. Firma e pe faliment, dar patronul este ultra-bogat”, a exemplificat şeful Executivului.

Citeste si:  Popa (BNR): Cursul are o volatilitate mai pronunţată decât am fost obişnuiţi
Citește și
1 Comentariu
 1. AssA spune

  „Dumneavoastră aţi avut venituri legale de 100 de lei. În aceeaşi perioadă de timp, aveţi în avere o creştere de 1.000 de lei”

  In teorie pentru poporul retardat suna bine, dar cum demonstreaza el asta? Calculele pot imbraca forma unor abuzuri crunte.

  „Firma e pe faliment, dar patronul este ultra-bogat”
  SI???? Eu pot avea o firma pe faliment si pot fi bogat. Asta nu inseamna ca am facut evaziune, pur si simplu am avut case la inchiriat de exemplu (la care am platit impozite).

  Personal as fi interesat de cazul fiicei basesciene. Poate justifica banii de apartament? Eu zic sa incepem de acolo daca tot o facem pe golanii.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close