Numărul accidentelor grave de circulaţie s-a redus cu 7,8% în 2010

Numărul accidentelor grave de circulaţie s-a redus cu 7,8% anul trecut, iar cel al persoanelor decedate a scăzut cu 13,5%, a declarat marţi (11 ianuarie 2011) şeful Serviciului Educaţie Rutieră şi Cooperare Interinstituţională al Poliţiei Rutiere, Costin Tătuc, precizând că aceste informaţii statistice erau valabile la data de 5 ianuarie 2011.

Dacă în 2009 numărul accidentelor grave se ridica la 9.992, în 2010 acesta a scăzut la 9.213. Mortalitatea în urma accidentelor rutiere, înregistrată în 2009, era de 2.729 de persoane, aceasta scăzând anul trecut la 2.363 de persoane. Şi numărul răniţilor grav în urma accidentelor rutiere s-a redus cu 4,8% anul trecut, la 8.477 persoane, de la 8.903 persoane, în 2009.

„Se pot obţine rezultate bune atunci când partea de combatere este completată cu activitatea de educaţie (campania Alege viaţa! – n.r.). Acum ne aflăm sub nivelul de mortalitate înregistrat la începutul deceniului”, a subliniat Tătuc, care a participat la un eveniment organizat de BCR Asigurări VIG.

Ca urmare a activităţilor întreprinse de Poliţia Rutieră, s-a reuşit diminuarea riscului rutier, fiind pentru prima dată când în doi ani consecutivi (2009 şi 2010) s-au înregistrat scăderi la toţi indicatorii statistici.

Printre cauzele care au stat la baza producerii accidentelor se numără, potrivit comisarului – şef, finalitatea scăzută a sancţiunilor aplicate la regimul circulaţiei rutiere, infrastructura rutieră subdimensionată, aflată încă sub standardele europene de siguranţă, carenţe în pregătirea conducătorilor de autovehicule, lipsa resurselor necesare desfăşurării în mod susţinut a activităţilor de educaţie rutieră, precum şi interesul scăzut al autorităţilor locale pentru implementarea soluţiilor moderne de gestionare şi supraveghere a traficului rutier.

Costin Tătuc a adăugat că în România există 5,3 milioane de autovehicule şi 6,2 milioane de posesori de permise de conducere. Potrivit acestuia, pentru perioada 2011 – 2020, abordarea siguranţei rutiere se axează pe 3 piloni.
Un prim pilon este realizarea unui spaţiu comun de siguranţă rutieră la nivel european, care va duce la creşterea nivelului de siguranţă rutieră în toată Europa, cel de-al doilea pilon se referă la o abordare integrată cu alte domenii – sănătate, mediu, învăţământ, muncă etc. -, în timp ce cel de-al treilea pilon vizează împărţirea responsabilităţii (la nivelul UE, naţional, local etc.) conform principiului „Siguranţa rutieră = siguranţa ta”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata