EUR
4,84 RON
(0%)
USD
4,30 RON
(0%)
GBP
5,37 RON
(0%)
CHF
4,55 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(0%)
BYN
1,76 RON
(0%)
CAD
3,17 RON
(+0.2%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,99 RON
(0%)
JPY
0,04 RON
(0%)
CZK
0,18 RON
(-0%)
INR
0,06 RON
(0%)

Anunţul ETA privind încetarea focului nu convinge nici presa din Spania

Anunţul organizaţiei separatiste basce ETA, în care aceasta anunţa încetarea focului, permanentă şi care să poată fi verificată de comunitatea internaţională, este analizat diferit marţi de cotidienele spaniole.

Dacă El Pais acordă credit organizaţiei separatiste şi consideră că ETA mai face astfel un pas către sfârşitul luptelor armate, ABC consideră că toate victimele făcute de teroriştii basci de la declararea armistiţiului anterior sunt exact atâtea motive pentru ca aceştia să nu mai fie crezuţi. De asemenea, presa spaniolă de marţi îl citează pe premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero, care susţine că guvernul pe care îl conduce nu va mai permite nicio înşelăciune din partea ETA.

ETA mai face un pas către sfârşitul luptelor armate, titrează El Pais, după ce organizaţia separatistă bască a anunţat încetarea focului. Cotidianul spaniol aminteşte că organizaţia teroristă a ucis peste 800 de persoane în peste 40 de ani de activitate şi că a făcut acest ultim anunţ într-unul din momentele de slăbiciune accentuată, cauzată de loviturile date de poliţie şi forţele de ordine.
La rândul său, cotidianul El Mundo consideră că prin anunţul făcut, ETA pune la cale alt armistiţiu pentru a ajunge la alegeri – cu referire la faptul că teroriştii basci vor ca formaţiunile politice din anturajul lor să poată participa la alegerile locale din primăvara acestui an.

Cotidianul spaniol menţionat mai scrie cum avertizează Zapatero asupra faptului că ETA nu va putea pune condiţii pentru dialog, şi cum arată, pentru aripa politică a ETA, că aceasta încă mai are de parcurs un drum lung pentru democratizare. Cotidianul ABC publică marţi pe prima pagină fotografiile victimelor ETA, de la ultimul armistiţiu, încălcat în 2006, şi consideră că acestea constituie 12 motive suficiente pentru a nu crede ETA.

Publicaţia menţionată explică faptul că, prin comunicatul transmis, ETA înşeală atât aşteptările guvernului, cât şi pe cele ale Batasuna, care aştepta mai mult pentru a putea ajunge la alegeri. Zapatero dă asigurări că guvernul din care face parte nu va accepta nicio condiţie pusă de organizaţia separatistă bască, scrie şi El Periodico.

De asemenea, premierul a mai explicat, potrivit cotidianului catalan, că atât executivul, cât şi forţele de ordine nu vor lăsa garda jos şi vor continua lupta împotriva terorismului. Organizaţia teroristă oferă încetarea focului, verificată, însă nu şi sfârşitul violenţei, interpretează la rândul său La Razon comunicatul ETA.
Potrivit acestui din urmă cotidian, teroriştii ameninţă că vor reveni la atentate dacă nu se acceptă reluarea negocierilor propuse. Aceste fapte au dus la poziţia guvernului spaniol, mai scrie La Razon, care susţine că nu va accepta nicio înşelăciune – ci numai dizolvarea definitivă a ETA.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata