Drama româncelor care lucrează ca infirmiere în Germania

– Ele spala, fac curat, gatesc si au grija de oameni batrani pentru bani putini. Femeile din Romania si din alte tari est-europene care ingrijesc de bolnavi si batrani germani preiau din ce in ce mai mult din suferinta celor pe care ii ingrijesc.

Multe publicatii din Germania atrag atentia asupra nevoii de infirmiere din tara. Insa, foarte rar, presa pune accentul asupra dificultatilor cu care se confrunta femeile est-europene venite in Germania sa ingrijeasca de bolnavi sau batrani.

In timp ce personalul unor firme germane specializate in ingrijirea batranilor si bolnavilor castiga lunar intre 6.000-8.000 de euro, romancele, polonezele si alte femei din estul Europei de-abia daca primesc 1.500 euro pentru aceeasi activitate, scrie Deutsche Welle.

Citeste si:  Un tânăr din Germania a primit o amendă de 227.000 de euro pentru organizarea unei petreceri ilegale prin Facebook

Aceste femei isi parasesc propriile familii, lasand in urma copii, sot si parinti. Copiii de acasa raman in grija bunicilor, din moment ce cei mai multi dintre barbatii est-europeni nu sunt pregatiti sa intre in rolul de mama.

In prezent, peste 100.000 de femei din estul Europei lucreaza in Germania ca infirmiere. In 2009, in bazele de date ale companiilor de recrutare s-au inscris doar 1.571 infirmiere straine. Se pare ca acestea au constientizat riscurile la care se expun, lucrand in aceasta zona gri. O zona in care femeile pleaca sanatoase si se intorc cu depresii grave.

Citeste si:  Gorghiu: Nu vom face alianţe cu PSD-ul după alegeri nicăieri în ţară

Parasite si, de multe ori, luptandu-se singure cu viata, aceste femei capata diverse forme de boli psihice si fizice. Sociologii germani atrag atentia asupra problemelor din domeniu si insista pentru alternative care sa ofere conditii decente pentru femeile est-europene.

Ziare.com

Citește și
1 Comentariu
  1. camelia spune

    Buna ziua,eu le inteleg pe aceste doamne perfect.si eu am lucrat in Italia tot cu ingrijirea batranilor este nespus de dureros sa iti lasi familia si sa mergi la lucru in strainatate!Esti mai rau ca un sclav,dar sa ne spuna dl.Boc ce sanse avem in Romania?Codul muncii la schimbat dar locurile de munca nu le-a deblocat!Eu am depus nenumarate cv.ca asa e acum,suntem la pamant cu locurile de munca dar toti pretind cv europene……..Asa ca toti dau fuga in strainatate la sclavie,chiar daca te imbolnavesti macar ai un ban in plus.Sa raspunda dl.BOC si dl.BASE de toata lumea care se imbolnaveste psihic si de cei care vin in sicrie uneori!Nu avem nici o sansa la nimic.Imi pare rau de copii care sufera nevinovati…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata