FMI a dat publicităţii scrisoarea de intenţie a guvernului român

FMI a dat miercuri (12 ianuarie 2011) publicităţii scrisoarea de intenţie a guvernului român, transmisă, organizaţiei financiare internaţionale, împreună cu memorandumul de înţelegere, în 22 decembrie 2010, sub semnătura ministrului finanţelor publice, Gheorghe Ialomiţianu, şi a guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

‘Continuăm să estimăm că deficitul de cont curent pentru 2010 va fi de 5 – 6% din PIB’, se arată în scrisoarea postată miercuri pe site-ul FMI. În document, semnatarii se angajează la respectarea deficitului bugetar de -6,8% şi a unei cote de inflaţie de 8%.
În 2011, Guvernul mizează pe o ‘creştere economică de 1,5%, iar în 2012, intenţionăm să reducem deficitul la -3%, în conformitate cu ţinta stabilită la Maastricht’, se arată în scrisoare.

Autorităţile promit că vor ‘limita strict modificările ad hoc ale sistemului fiscal’, dar că vor realiza ‘o revedere cuprinzătoare a sistemului fiscal, cu ajutorul FMI şi prin consultări cu Banca Mondială şi Comisia Europeană’. Dacă dezvoltarea economică va crea suficient spaţiu fiscal, autorităţile de la Bucureşti ‘vor lua în consideraţie o reducere treptată a impozitării muncii’.

În conformitate cu Directiva UE, termenul de achitare a facturilor va fi de maximum 30 de zile. Scrisoarea de intenţie promite impozitarea persoanelor cu averi mari şi reformarea sistemului de protecţie socială, inclusiv verificarea alocaţiilor pentru persoanele cu dizabilităţi. Guvernul va continua procesul de ‘închidere sau de privatizare a celor zece mari societăţi de stat care produc pierderi (inclusiv Termoelectrica şi compania de transporturi feroviare de marfă)’.

Guvernul va da prioritate proiectelor de investiţii pentru căile rutiere şi feroviare de pe Coridorul IV Nădlac – Constanţa şi va ‘angaja experţi independenţi care să monitorizeze executarea proiectelor din fonduri europene’. Conform scrisorii de intenţie, în 2011 ‘guvernul rămâne decis să continue reducerea angajaţilor din sectorul bugetar’.

În vederea reducerii costurilor din sistemul sanitar, executivul se angajează, între altele, scadă cu 1,5%, respectiv 4%, nivelul preţurilor plătite de guvern în detaliu şi engros pentru medicamente în cadrul programelor naţionale (lista C2), să reducă ponderea plăţilor individuale pentru doctori de la 70% la 50% în favoarea plăţii serviciilor prestate şi să excludă plata serviciilor sanitare neesenţiale’.

‘În 2011, vom reduce deficitul la -4,4%’, se arată în memorandum-ul de înţelegere ataşat la scrisoarea de intenţie, conform căreia anvelopa salarială va fi de 39 de miliarde de lei, cu excepţia contribuţiilor din sectorul militar (1,6 miliarde de lei). În 2011 se prelungeşte decizia ca în sectorul bugetar să fie angajat un salariat, numai dacă pleacă alţi şapte. ‘Suntem pregătiţi să luăm măsuri alternative în cazul în care apar impedimente juridice la realizarea acestei strategii fiscale’, se mai afirmă în memorandum.

Ţinta orientativă pentru deficitul guvernamental pentru primul trimestru al anului 2011 va fi modificată de la -6300 de lei la -8000 de lei, deoarece investiţiile, inclusiv cheltuielile legate de absorbţia fondurilor europene, depăşesc suma alocată, de 5740 de milioane de lei.
Pe perioada desfăşurării programului cu FMI, plafonul pentru emiterea de garanţii guvernamentale va fi crescut de la 4,3 miliarde lei la 7,7 miliarde de lei, în vederea acoperirii cofinanţării în cadrul proiectelor europene. Pierderile înregistrate în cele 10 companii de stat vor fi reduse de la 4 miliarde de lei în decembrie 2010 la 750 de milioane în martie 2011.

Loading...
loading...
Citește și
Loading...
loading...
2 Comentarii
 1. AssA spune

  „cote de inflaţie de 8%.
  În 2011, Guvernul mizează pe o ‘creştere economică de 1,5%”

  parca inflatia era de 3%?
  crestere economica?? pe ce va bazati? 2011 va fi inca un an de prabusire.

 2. pope spune

  Acest guvern nu este capabil sa realizeze angajamentele transmise FMI cum pana acum nu s-a tinut niciodata de angajamentele luate,asa ca acest angajament este o hartie de sters pe ,,jos” iar FMI este multumit

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.