EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,13 RON
(-0.52%)
GBP
5,37 RON
(+0.03%)
CHF
4,47 RON
(+0.44%)
BGN
2,47 RON
(+0.41%)
BYN
1,69 RON
(-0.85%)
CAD
3,07 RON
(-0.28%)
RSD
0,04 RON
(+0.02%)
AUD
2,92 RON
(+0.27%)
JPY
0,04 RON
(-0.02%)
CZK
0,18 RON
(+0.18%)
INR
0,05 RON
(-0.11%)

Julian Assange rupe tăcerea înainte de o nouă audiere la tribunal

Julian Assange, fondatorul site-ului WikiLeaks, a rupt tăcerea înainte de a compărea marţi în faţa unui tribunal londonez pentru cererea de extrădare depusă de Suedia, promiţând că WikiLeaks îşi va continua activitatea, ‘orice s-ar întâmpla’.

‘Atacurile împotriva noastră n-au fost niciodată atât de dure, dar şi susţinerea pe care o primim n-a fost niciodată atât de însemnată’, a declarat el în interviurile date France Info şi Europe 1, difuzate simultan marţi dimineaţă de cele două posturi, informează Le Point.
Fondatorul WikiLeaks, un australian de 39 de ani, a beneficiat pe 16 decembrie de eliberare condiţionată, la nouă zile după ce fusese arestat de poliţia britanică, la cererea justiţiei suedeze. Acum trăieşte sub supraveghere la conacul Ellingham Hall din Suffolk.

‘Pentru o mine este o situaţie orwelliană, dar vom continua lupta’, a declarat el la France Info. ‘Până acum, justiţia britanică a ascultat ce aveam de spus. Orice s-ar întâmpla, vom continua. Numărul dezvăluirilor zilnice s-a mărit în ultimul timp şi va continua să crească’, adaugă fondatorul WikiLeaks.
Expertul în informatică, urât de Washington după ce a divulgat pe site-ul său mii de note confidenţiale ale Departamentului de Stat american, denunţă o campanie de defăimare legată de activităţile sale.

Justiţia suedeză vrea să-l judece pe Assange pentru acuzaţii de agresiune sexuală depuse de două colaboratoare ale site-ului, lucru pe care australianul îl neagă categoric. Julian Assange a mai spus că se teme mai ales de ‘procedurile americane’, ‘îngrijorătoare’.
‘Sunt acuzat de conspiraţie în vederea spionajului, risc pedeapsa cu închisoarea, un lucru foarte serios’, a arătat el, lăsând să se înţeleagă că acuzaţiile formulate împotriva lui în Suedia nu sunt la fel de îngrijorătoare. ‘Prefer să rămân în Anglia, unde am mai multe căi de apărare decât în Suedia’, a încheiat Assange.

Audierea în faţa tribunalului din Belmarsh, care va începe la prânz, va fi consacrată în principal unor probleme de procedură. Judecătorii urmează să confirme data, probabil la începutul lunii februarie, când va avea loc audierea în şedinţă plenară consacrată cererii de extrădare.
Fondatorul WikiLeaks a spus că este ‘afectat şi emoţionat’ de tentativa de sinucidere a lui Philip Sion, angajat la Consiliul general al regiunii Bouches-du-Rhone, care a lansat site-ul WikiLeaks13.

Philip Sion, creatorul site-ului francez WikiLeaks13, a încercat sâmbătă să se sinucidă, fiind în prezent internat în stare gravă la Marsilia.
Informaticianul francez, în vârstă de 39 de ani, şi-a tăiat sâmbătă venele, după ce a fost suspendat din funcţie pentru nerespectarea clauzei de confidenţialitate prin răspândirea de informaţii care ar putea aduce prejudicii instituţiei, precum şi oficialilor locali, relatează Nouvel Observateur.
Philip Sion declarase anterior că WikiLeaks13 este un instrument pe care l-a realizat special pentru a denunţa practicile ilegale din regiunea Marsilia, după modelul celebrului WikiLeaks creat de Julian Assange.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata