Pensiile sub 3000 de lei, ale militarilor cu carieră completă, nu au scăzut

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, şi-a ţinut promisiunea făcută în faţa militarilor, potrivit căreia pensiile până în 3.000 de lei ale pensionarilor militari cu carieră completă, nu vor scădea.

Şeful Direcţiei Financiar Contabile din MApN, gl. bg. Maria Lupu, a declarat miercuri (12 ianuarie 2011) că nicio pensie militară mai mică de 3.000 de lei, a pensionarilor cu carieră militară completă, nu a fost diminuată în urma recalculării.
În ceea ce priveşte pensiile militarilor cu carieră incompletă, Lupu a precizat că din totalul dosarelor procesate, ”majoritatea covâşitoare”, respectiv 80% din pensiile mai mici de 3.000 de lei, nu au scăzut în urma recalculării.

Potrivit şefulului Direcţiei Financiar Contabile din MApN la sfârşitul lunii decembrie ministerul avea în plată 81.379 de beneficiari de pensii şi indemnizaţii, dintre aceştia 251 fiind exceptaţi de la recalcularea pensiilor. ”Este vorba de magistraţii militari, de persoanele care au obţinut în instanţă suspendarea aplicării H.G. nr. 735/2010 şi de persoanele beneficiare de pensii de invaliditate şi de urmaş, acordate în condiţiile art. 21 şi 24 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare”, a explicat Lupu.

Citeste si:  Grecia a ajuns la un acord cu UE şi FMI

Totodată, ea a precizat că din cei peste 81.000 de beneficiari care au făcut obiectul recalculării pensiilor, peste 65.000 au depus formularul pentru obţinerea adeverinţelor de venit necesare recalculării pensiilor. Lupu a subliniat că recalcularea pensiilor s-a făcut în baza adeverinţelor cu veniturile realizate de-a lungul carierei militare şi a precizat că pentru cei care nu au depus adeverinţele de venit recalcularea pensiilor s-a făcut pe baza salariului mediu pe economie din perioadele lucrate.

”Începând cu 1 ianuarie 2011, au fost puse în plată pensiile recalculate… În lipsa adeverinţelor cu veniturile realizate de-a lungul carierei militare, pensia se recalculează pe baza salariului mediu pe economie din perioadele lucrate. Acest lucru poate duce, în cazul pensionarilor care nu au solicitat adeverinţele de venit şi care au realizat de-a lungul carierei venituri lunare mai mari decât salariul mediu pe economie, la diminuarea cuantumului pensiei, întrucât noua decizie s-a emis, aşa cum cere legea, printr-un calcul raportat la salariul mediu pe economie.

Citeste si:  Ringier România a înregistrat pierderi de 57,6 milioane lei în 2009

Situaţia se poate corecta prin solicitarea de obţinere a acestor adeverinţe de venit, conform procedurilor, urmând ca dosarele să fie procesate în ordinea înregistrării lor”, a adăugat gl.bg Maria Lupu. În ceea ce priveşte beneficiarii ale căror adeverinţe de venit au ajuns la serviciul pensii, dar nu au putut fi procesate până la 31 decembrie 2010, au fost emise temporar decizii de recalculare având la bază acelaşi mecanism de calcul, prin aplicarea salariului mediu pe economie, urmând ca dosarele să fie procesate în regim de urgenţă şi să fie emise noi decizii, drepturile recuperându-se retroactiv, cu data de 1 ianuarie 2011.

Regularizarea drepturilor de pensie se va face şi pentru beneficiarii care au avut perioade incomplete sau date eronate înscrise în adeverinţele de venit şi care au fost completate provizoriu cu salariul mediu. ”Având în vedere complexitatea procedurilor de stabilire a pensiei recalculate… până la data de 31 decembrie 2010, aşa cum am spus, au fost procesate 21.717 dosare din cele 48.000 înregistrate la Direcţia Financiar-Contabilă şi care cuprindeau adeverinţele de venit…

Citeste si:  Ministrul Apărării: Această moţiune poate fi intitulată 'moţiunea Farfuridi'

Aceste aproape 22.000 de dosare rezolvate ne oferă posibilitatea de a prezenta date reale, nu prognoze, nu simulări, ci rezultate concrete”, a mai spus şeful Direcţiei Financiar contabile din MApN. Potrivit acesteia din cele 21.717 adeverinţe procesate, 2.861 se referă la pensionari militari cu carieră completă şi 18.856 la pensionarii militari cu carieră incompletă. „Carieră militară completă, în baza prevederilor legale,… înseamnă ieşirea la pensie la vârsta de 55 de ani.

Toţi cei care au ieşit la pensie înainte de împlinirea acestei vârste au ieşit anticipat, beneficiind fie de pensie anticipată, fie de pensie anticipată parţială. (…) Din cele 2.861 de dosare procesate pentru pensionarii cu o carieră militară completă 1.691 au pensii de până la 3.000 lei. Niciuna dintre aceste pensii nu scade”, a precizat gl.bg.Maria Lupu.

Citește și
3 Comentarii
 1. lucis spune

  Foarte suparator si de neimaginat,este faptul ca adeverintele au fost trimise in timp util de o foarte mare parte de pensionari,(au fost trimise 42000 si au fost procesate doar 21000,adica jumatate)dar ele nu au fost procesate.Eu de exemplu le-am trimis pe 12 decembrie.Deci pentru neputinta,sau slaba organizare,sau incompetenta lor,sau nu stiu cum sa-i mai spun,(rea vointa pina la urma,sau sabotaj)nu trebuie sa suferim noi.Poate este si o tactica ,pentru a se putea folosi de acesti bani ai nostri,deoarece daca faci un simplu calcul observi ca se aduna o suma de bani frumusica,NU?.Normal si corect trebuiau sa plateasca vechea pensie pina cind reuaseau sa o recalculeze pe cea noua.(dar ce mai este normal si corect la noi in tara?)NU au onoare,nu au verticalitate,nu sunt in stare sa-si asume raspunderea pentru erorile si greselile foarte mari pe care le fac.Sunt niste J…dii si trebuie tratati ca atare.Lucrurile nu trebuiesc lasate asa,pentru ca militarii pensionari au fost si ramin o forta de care trebuie sa se tina seama.Deci sa facem ceea ce trebuie sa facem…..pentru dreptate.Nu trebiue sa ne lasam calcati in picioare de aceste elemente slugarnice.Am urmarit si ieri in emisiunea de la Realitaea tv,cum domnul general de aviatie,fost pilot militar pe supersonic 24 de ani,fost comandant al aviatiei militare,deci un colos ca sa ma exprim asa,a fost luat putin peste picior de un pitifelnic,de un neica nimeni fara pic de jena ,care isi dadea cu parerea in necunostinta de cauza.Oricum domnul general l-a pus la punct si foarte bine i-a facut.Trist este ca valorile nu mai sunt recunoscute,ca s-au inversat si au ajuns sa ne conduca tot felul de neaveniti,tot felul de mari „intelectuali” cu multe facultati,masterate si chiar doctorate luate pe bani,si pentru care gramatica limbii romane este destul de departe si de neinteles.Eu zic ca nu trebuie sa mai stam cu miinile in san ,si sa privim la indobitocirea lenta a poporului roman .

 2. Sion spune

  Cind am iesit la pensie in ordonanta 7 era prevazut ca cei cu vechime completa respectiv 30 de ani barbatii si 25 de ani femeiile sint trecuti in rezerva cu pensie normala fara sa fie afectati de reducere
  Acum s-a shimbat regula pentru ca acest om numit Basescu face ce vrea el.

 3. mihaela spune

  am si eu o mare nelamurire: tatal meu a avut o vechime de 29 ani, 6 luni si 29 zile; din cate am inteles de la el atunci era valabila regula ca daca treci de jumatate de an, se rotunjesc si anii de vechime, adica 30 ani. Stie cineva daca acest lucru mai este valabil? Sau ce are el acum inseamna ca se incadreaza in categ. unei cariere militare incomplete?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close