România, cel mai redus avans al PIB din Europa şi Asia Centrală, în 2011

Economiile statelor în curs de dezvoltare din Europa şi Asia Centrală vor creşte cu 4% în 2011 şi cu 4,2% în 2012 se arată în raportul ‘Perspectivele economiei mondiale în 2011’, publicat miercuri (12 ianuarie 2011) de Banca Mondială. În 2009, aceste economii au înregistrat un declin de 6,6% dar s-au redresat în 2010, înregistrând o creştere de 4,7%.

Ţările în curs de dezvoltare din Europa şi Asia Centrală incluse în raportul Băncii Mondiale sunt cele cu venituri mici şi medii: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Bulgaria, Georgia, Kazahstan, Kosovo, Kîrghistan, Lituania, Moldova, Macedonia, România, Rusia, Tadjikistan, Turcia, Ucraina şi Uzbekistan.

Citeste si:  Liviu Voinea: Soluţia este devalorizarea leului şi creşterea inflaţiei

Banca Mondială apreciază că cele 6 state în curs de dezvoltare care trec prin cea mai serioasă restructurare sunt: Bulgaria, Kazahstan, Lituania, România, Rusia, Ucraina. România este ţara cu cel mai redus ritm de creştere economică estimat de Banca Mondială pentru acest an, de 1,5%, faţă de Uzbekistan, de 7,3%, Kîrghistan, cu 7% şi Belarus, de 6%, Rusia, de 4,2%, Turcia, de 4,1%, Bulgaria, de 2,5%.

Consolidarea fiscală abruptă şi restructurarea balanţei de plăţi a gospodăriilor în a doua jumătate a anului trecut a fost reflectată în declinul Produsului Intern Brut în România şi de creşterea aproape zero în Bulgaria şi Lituania, se arată în raportul Băncii Mondiale. Această evoluţie reflectă în parte constrângerile provocate de cursul valutar iar acţiunile autorităţilor au fost limitate la pârghiile politicii fiscale pentru a implementa ajustările prin cererea pe plan intern.

Citeste si:  Asociaţia Română a Cărnii va începe o amplă campanie pentru reducerea TVA la 9% la carne şi produse din carne

Creditele neperformante reprezintă în medie 11% din totalul creditelor din regiune, cel mai ridicat nivel din rândul regiunilor în curs de dezvoltare, se arată în raportul ‘Perspectivele economiei mondiale în 2011’.
Conform acestuia, rata şomajului rămâne ridicată în economiile statelor în curs de dezvoltare din Europa şi Asia Centrală, de exemplu în septembrie 2010 rata şomajului în Bulgaria era de 10%, iar în Lituania de 18,4%. Remitenţele (sumele de bani trimise acasă de muncitorii migranţi) în dolari au înregistrat anul trecut o creştere modestă, de 3,7%, după declinul puternic de 23% din 2009.

Citeste si:  Creşterea mondială nu va depăşi 1,6% în 2010

În rândul ţărilor în curs de dezvoltare din Europa şi Asia Centrală valoarea remitenţelor a scăzut în România, Rusia, Turcia şi Ucraina. Deoarece sustenabilitatea datoriei publice şi temerile privind sănătatea sistemelor bancare rămân o preocupare cheie în viitor, ţările cu necesităţi mari de finanţare se confruntă cu riscul ca pieţele financiare internaţionale să ceară o consolidare fiscală mai mare pentru a-şi menţine încrederea, avertizează Banca Mondială.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata