EUR
4,83 RON
(+0.01%)
USD
4,47 RON
(+0.15%)
GBP
5,48 RON
(+0.12%)
CHF
4,58 RON
(+0.01%)
BGN
2,47 RON
(-0.08%)
BYN
1,73 RON
(+0.15%)
CAD
3,14 RON
(+0.77%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,68 RON
(+0.37%)
JPY
0,04 RON
(+0.12%)
CZK
0,17 RON
(+0.42%)
INR
0,06 RON
(+0.37%)

 

Începe lupta pentru Sudanul de Sud

Noua ţară va fi scenariul unei dispute între China şi SUA pentru resursele naturale: 75% din petrolul din zonă se produce în teritoriul secesionist. SUA şi China sunt angajate într-un război rece economic pentru resursele africane.

Deşi ancorată în est, noua ţară devine centrul operaţiunilor, zona cu cele mai multe frontiere de pe continent şi spaţiu unde puterile mondiale au decis să-şi instaleze noua tablă de joc strategic Risk. Referendumul de secesiune, care se desfăşoară săptămâna aceasta în Sudanul de Sud, nu este decât o extensie a acestei table de joc, notează miercuri ziarul El Pais. Preţul este petrolul: 75% din cei 6,7 miliarde de barili care se produc în Sudan se situează în sud, dar oleoductele pentru exportul lor se află în nord.

De mai mulţi ani, China controlează aceste resurse. Investiţiile sale de milioane de dolari în teritoriu au făcut din Beijing un avocat în faţa Curţii Penale Internaţionale împotriva acuzaţiilor de genocid aduse lui Omar al-Bashir, preşedintele Sudanului acuzat de crime de război în regiunea occidentală Darfur. Beijingul nu a văzut cu ochi buni iminentul divorţ dintre sud şi nord. Dar până la urmă s-a conformat, nu se ştie însă cu ce preţ.

Este cel mai bine păstrat secret din zilele acestea. Dacă a existat vreun acord între gigantul asiatic şi viitoarele autorităţi din Sudanul de Sud nu s-a putut afla nimic. Oficial, Administraţia Obama este cea mai activă în zonă. SUA sunt cele care au făcut presiuni pentru desfăşurarea referendumului, dar nevoite să facă şi unele concesii lui Bashir. Principala, cea de a scoate Sudanul de pe lista ţărilor care cooperează cu terorismul.

La rândul său, Bashir a renunţat la toate piedicile împotriva celebrării referendumului. Nu nu numai că a fost de acord, dar a şi vizitat sudul pentru a declara public că va accepta rezultatul. Deci a pierdut China? Dimpotrivă, jocul strategic continuă, iar Sudanul de Sud devenit noua miză africană, se lasă curtat. ‘Nu contează cine controlează resursele’, este de părere un om de afaceri local.

El recunoaşte că succesul Chinei în Africa este tocmai pentru că nu pune preţ pe drepturile omului. SUA şi ţările occidentale sunt însă văzute ca state care ţin predici pe această temă dacă se doreşte să se negocieze cu ele. Cu China nu există această problemă. Nu contează însă numai petrolul. Sudanul de Sud devine acum sediul central de unde poate fin controlat jocul.

Frontiera lui la sud cu Republica Centrală Africană, Uganda şi Congo, trei ţări cu rezerve de petrol, este vitală. Congo este bogat în coltan, minereul folosi la majoritatea aparatelor electrocasnice. Când acum o lună a circulat zvonul că Beijingul ar vrea să diminueze exporturile de acest minereu, multă lume a devenit nervoasă, a explicat o sursă locală.

Mai este însă şi Israelul, un alt jucător important chiar dacă nu are prezenţă în Sudan, dar care urmăreşte cu mare atenţie tot ceea ce se petrece în această ţară. Potrivit unei cablograme difuzate de Wikileaks, în decembrie 2009, SUA au avertizat Sudanul să înceteze să mai transporte arme iraniene organizaţiei Hamas pentru a fi folosite împotriva Israelului. Frontiera de sud a Sudanului de Sud cu nordul, care urmează să fie stabilită, este un cuib de gherile.

Triburi din cele două ţări, înfruntate de mulţi ani, îşi dispută teritoriul. Persistă ameninţarea unui conflict care ar provoca mii de victime de ambele părţi. Dar nimic din toate astea nu se va întâmpla. Referendumul va trece, iar Sudanul de Sud va mai prezenta interes doar după ce se va constitui oficial ca ţară. Până atunci însă lupta va continua şi va fi ca întotdeauna silenţioasă.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata