Isărescu: Majorarea TVA putea fi evitată, a fost cea mai riscantă măsură

– Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a declarat, miercuri seară, la postul public de televiziune, că Guvernul ar fi putut evita majorarea TVA cu 5%. Isărescu susţine că măsura ar fi putut avea consecinţe grave pentru România, dar până la urmă nu a provocat probleme mari.

„Majorarea TVA putea să fie evitată din punctul nostru de vedere, financiar. Ea a fost cea mai periculoasă. Sper că am trecut cu – nu spun succes, că nu poţi vorbeşti de succes în asemenea situaţii dificile – dar cu o anumită rezonabilitate despre consecinţele ei. Majorarea TVA putea să aibă consecinţe mult mai serioase din punct de vedere al finanţării bugetului, al finanţării economiei în general”, a declarat Mugur Isărescu, la TVR 1.

Guvernatorul BNR a arătat că majorarea TVA are consecinţe nu numai asupra preţurilor, dar, în plan secundar, şi asupra dobânzilor. „În primele 3-4 luni după majorarea TVA aţi observat pe de o parte dificultăţi în finanţarea bugetului, iar pe de altă parte tendinţe clare de creştere a dobânzilor, nu numai pentru titlurile de stat, ci pe piaţa monetară. Cred că majorarea TVA a fost din punct de vedere financiar măsura cea mai riscantă pentru că a pus sub o mare presiune mediul de afaceri„, a explicat Isărescu.

Guvernul a decis să majoreze TVA de la 1 iulie 2010, de la 19% la 24%, pentru reducerea deficitului bugetar, după ce Curtea Constituţională a decis că măsura dorită iniţial, de scădere a pensiilor cu 15%, este neconstituţională.

Ziare.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. IMM spune

    MASURA ANTICRIZA LA „CEILALTI”(fara un isarescu =geniul din carpati)–
    „{La data …. Banca Centrală Europeană (BCE) a menţinut, azi, dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 1%, a declarat un purtător de cuvânt al instituţiei citat de AFP, relatează Hotnews. Dobânda de refinanţare, care este, teoretic, barometrul creditelor în cele 16 ţări ale zonei euro, staţionează la acest nivel din luna mai 2009. BCE a început să reducă dobânda de politică monetară în luna octombrie 2008, de la 4,25% la nivelul actual de 1%, după ce criza economică a afectat puternic economia zonei euro. ASTA TREBUIA SA FACI SI TU LICHEA ! NU NE AJUTA LEUL PUTERNIC – IATA CE APARE IN PRESA DESPRE frankul elvetian : Din presa : Nu mai este rentabil să investeşti în Elveţia.Tot mai multe companii care au afaceri în Elveţia preferă să părăsească această ţară din cauza aprecierii puternice a francului, care are ca efect creşterea cheltuielilor, scriu publicaţiile economice locale….chiar crede bilbiitul asta ca noi nu citim ? La temnita cu tradatorul de tara !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.