EUR
4,84 RON
(+0.03%)
USD
4,28 RON
(-0.04%)
GBP
5,41 RON
(+0.08%)
CHF
4,55 RON
(+0.08%)
BGN
2,47 RON
(-0.19%)
BYN
1,77 RON
(-0.8%)
CAD
3,15 RON
(-0.05%)
RSD
0,04 RON
(+0.14%)
AUD
2,98 RON
(+0.05%)
JPY
0,04 RON
(+0.14%)
CZK
0,18 RON
(+0.08%)
INR
0,06 RON
(-0.12%)

Doi copii au fost operaţi la Cluj pentru a li se transplanta rinichii prelevaţi de la un băieţel de 5 ani

Doi copii, dintre care unul de 2 ani, au fost operaţi vineri (14 ianuarie 2011) de o echipă de medici de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, pentru a li se transplanta rinichii prelevaţi de la un băieţel de 5 ani.

Profesorul Mihai Lucan a explicat, vineri, că băieţelul de doi ani suferea de insuficienţă renală, iar tratarea sa era extrem de dificilă deoarece suportă cu mare greutate dializa. ”Singura alternativă pentru supravieţuire este transplantul şi nici acesta nu se poate realiza la toţi copiii cu acelaşi grad de succes ca la adult. Aş spune că din punct de vedere al raportului de succes între un transplant pediatric şi unul realizat unui adult, cel pediatric e cu 30% mai mic”, a declarat Lucan.

Acesta a explicat că dificultatea intervenţiei constă în dimensiunile mici ale vaselor, în faptul că reactivitatea imunologică la această vârstă nu este complet definită şi reacţiile de rejectare a organului sunt atipice, dar şi în capacitatea redusă de rezistenţă la toxicitatea medicamentelor imunosupresoare.
Băieţelul s-a născut la Napoli, într-o familie de romi. El a fost tratat până acum la Spitalul Fundeni şi este mult subdezvoltat, arătând la 2 ani ca de 8 luni. Celălalt rinichi a fost transplantat unui băieţel de cinci ani, care suferă şi el de insuficienţă renală.

Cei doi rinichi proveneau de la un copil în vârstă de cinci ani, din judeţul Timiş, care suferise un traumatism cranio-cerebral într-un accident rutier. El fusese internat la Clinica de Anestezie Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţe Timişoara în urmă cu o săptămână, în comă, fiind dependent de aparatul de respiraţie artificială. Joi, testele efectuate de medici au arătat că micuţul intrase în moarte cerebrală. Familia copilului a fost de acord să doneze inima, rinichii şi ficatul.

Astfel, echipa locală de medici, împreună cu altele trei – din Bucureşti, Cluj şi Târgu Mureş -, a realizat, în noaptea de joi spre vineri, prima prelevare de organe de la un copil. Ficatul prelevat a fost preluat de echipa din Bucureşti, rinichii – de specialiştii din Cluj, iar cordul – de echipa de chirurgi de la Târgu Mureş.
„Drama nemărginită a unei familii salvează patru copii de la moarte sigură. Familia şi-a dat acordul pentru prelevarea ficatului, a rinichilor şi a cordului”, a declarat dr. Dan Ilincariu, coordonator Transplant din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara.

Citește și
1 Comentariu
  1. maia petru spune

    FELICITARI familiei donatoare si multa putere pentru a trce peste nenorocire.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata