EUR
4,81 RON
(-0.08%)
USD
4,38 RON
(+0.99%)
GBP
5,65 RON
(+1.31%)
CHF
4,52 RON
(+0.24%)
BGN
2,46 RON
(+0.26%)
BYN
1,96 RON
(+0.97%)
CAD
3,28 RON
(+1.6%)
RSD
0,04 RON
(-0.09%)
AUD
2,88 RON
(+0.84%)
JPY
0,04 RON
(+0.4%)
CZK
0,19 RON
(-0.13%)
INR
0,06 RON
(+1.08%)

 

Preţul combustibilului scoate sindicaliştii în stradă

Federaţia Naţională a Sindicatelor Şoferilor din România consideră că societăţile de profil au crescut forţat şi total nemotivat preţul carburantului, a declarat Ioan Stan, preşedintele FSSR.

În contextul actual, spune liderul sindical, o astfel da creştere a preţului carburanţilor va conduce automat nu numai la alte concedieri în rândul transportatorilor, dar şi la o creştere a preţurilor la tot ce se transportă, preţ ce se va reflecta în preţul produselor.
,,Faţă de abuzurile companiilor petroliere, reacţia Consiliului Concurenţei a fost cel puţin o reacţie cinică şi s-a rezumat la clamarea de poverbe spunând „că hoţul ne prins este negustor cinstit”‘, a declarat Stan.

În opinia sindicaliştilor, este inadmisibil ca, într-o ţara cum este România, preţul carburantului să fie mai mare cu cel putin 30-40 la sută decât preţul practicat în Uniunea Europeană, aceasta în condiţiile în care, pentru cetăţeanul plătitor de taxe, puterea de cumpărare este derizorie, acesta având salariul de 10 ori mai mic decât în majoritatea ţărilor din U.E. ,,Până în acest moment Guvernul nu a întreprins nimic concret pentru ieşirea României din dezastrul economic.

Singurele măsuri anticriză fiind reducerea pensiilor şi salariilor propriilor cetăţeni, inventarea de la o zi la alta de noi taxe şi biruri, creşterea explozivă a preţurilor peste tot unde a depins de hotărârile guvernamentale şi desigur împrumuturile de la FMI‘, susţine liderul sindical Ioan Stan.
Sindicaliştii cer Guvernului să facă tot ce este necesar pentru atenuarea efectelor şi să ia măsuri drastice în vederea reducerii preţului la carburant, chiar dacă această reducere ar însemna diminuarea taxelor şi accizelor impuse.

Transportatorii sindicalişti nu înţeleg de ce Guvenul României acceptă condiţiile impuse de companiile petroliere având în vedere că România deţine zăcăminte de petrol în cuantum de 35-40 la sută din necesar şi se axează doar pe importuri. Ei solicită Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Economiei şi Consiliului Concurentei, găsirea unor soluţii care să stopeze creşterea nejustificată a preţurilor de către companiile petroliere în goana lor nebună după profit.

Consiliul Naţional al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Şoferilor din Romania, a hotărât ca în cazul în care Guvenul României nu va avea nicio reacţie faţă de abuzurile companiilor petroliere, federaţia să recurgă la acţiuni specifice de protest. Astfel, începând cu luna februarie, în toate judeţele unde FNSSR deţine filiale, se vor desfăşura, în cascadă, acţiuni de protest cu utilajele din dotare. Aceste acţiuni vor continua până la rezolvarea acestei situaţii.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata