Laurent Wauquiez este împotriva abandonării euro

Abandonarea euro ar fi o ‘catastrofă’, ‘boala’, deficitele şi proasta gestiune a finanţelor, nu trebuie confundată cu ‘medicamentuľ, moneda euro, a apreciat vineri ministrul francez al Afacerilor Europene, Laurent Wauquiez, citat de cotidianul francez ‘Le Monde’.

‘Cei care fac apel la ieşirea din zona euro uită un lucru: ar fi o catastrofă economică şi politică, iar primii care vor plăti ar fi clasele medii şi familiile modeste’, a avertizat Laurent Wauquiez, într-un interviu publicat de ziarul francez. Anumite curente de opinie, în Germania de pildă, vorbesc despre o reîntoarcere la monedele naţionale, precum marca germană.

Citeste si:  Cesarom estimează, pentru 2010, o creştere cu 10% a cifrei de afaceri

‘Nu putem confunda maladia europeană – deficitele şi proasta gestiune – cu euro, care este medicamentuľ, a declarat ministrul. ‘Euro nu poate să reziste fără o coordonare a politicilor bugetare, care se loveşte de divergenţa economiilor’. Însă, ‘pentru ca euro să existe, nu este nevoie ca economiile europene să fie standardizate în totalitate’, a apreciat el.
În opinia lui Wauquiez, criza a obligat lumea să se ocupe mai multe probleme: ‘politică comercială, servicii publice, politică de investiţii, dorinţa Europei de a fi mult mai ofensivă vizavi de protejarea frontierelor’.

Citeste si:  Adrian Năstase spune că au fost ratate 4 ţinte în acordul cu FMI

Întrebat cu privire la reticenţa, mai ales din partea Germaniei, vizavi de introducerea eurobondurilor (bonuri europene de Trezorerie), Wauquiez s-a arătat la fel de rezervat: ‘Ceea ce mă deranjează în discuţia despre eurobonduri, este faptul că se tot spune: nu ne mai putem îndatora la nivel naţional, vom crea o îndatorare suplimentară, la nivel european’.
Ministrul a mai propus punerea în aplicare a unor ‘project bonds’: ‘Europa şi-ar aduce garanţia financiară la anumite proiecte, private sau nu, mari investiţii. Finanţarea ar fi mai puţin scumpă şi ar face posibilă realizarea marilor infrastructuri care, altfel, nu ar fi rentabile’, a estimat el.

Citeste si:  NATO exclude posibilitatea aderării Columbiei
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata