Mexicul, lider al celor mai periculoase oraşe din lume

Spania recomandă cetăţenilor săi să nu călătorească în Ciudad Juarez, Chihuahua, Monterrey, Culiacan şi mai multe zone de frontieră.

Aproape un sfert dintre cele mai periculoase oraşe din lume sunt mexicane, cu Ciudad Juarez în fruntea listei, potrivit unui raport al Consiliul civic pentru securitatea publică şi penală care a contabilizat datele din ultimii 13 ani, notează vineri ziarul ABC.
Potrivit acestei organizaţii, 12 dintre cele mai violente 50 de ţări din lume se află în Mexic: pe lângă cel menţionat figurează Chihuahua, Tepic, Durango, Torreon, Tijuana, Acapulco, Reynosa, Nuevo Laredo, Cuernavaca, Mazatlan şi Culiacan.

Ciudad Juarez este cel mai periculos oraş al planetei cu 229 de asasinate la 100.000 de locuitori. Pentru al treilea an consecutiv, Juarez este punctul roşu al planetei cu o rată de asasinate, ‘superioară celorlalte 49 de oraşe cele mai violente din lume, inclusiv Kandahar (Afganistan), cu 170 de omucideri şi Bagdad (Irak), cu 22 de morţi violente la fiecare 100.000 de persoane’.

Citeste si:  Circa 1.000 de tinere sunt pregătite să comită atacuri teroriste în Daghestan

Niciun alt oraş din lume nu a atins nivele atât de mari de criminalitate precum Juarez, cu excepţia oraşului columbian Medellin în perioada 1989 -1993 şi a Bagdadului în 2006. Guvernul spaniol, care nu recunoaşte nicio zonă liberă de risc în întreaga ţară, alertează prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, asupra unei serii de puncte ce trebuie evitate, cu excepţia cazului în care este ‘neapărat nevoie’, iar dacă deplasarea este obligatorie ‘să se facă în timpul zilei şi în mediul strict legat de obiectivul vizitei, limitând la minimum ieşirile nocturne’.

De la venirea lui Felipe Calderón la preşedinţie au murit 34.612 de persoane. Zonele de risc au fost în principal Ciudad Juarez şi regiunea înconjurătoare, oraşul Chihuahua, zonele limitrofe şi de munte ale statelor Chihuahua, Durango, Sinaloa şi Sonora, oraşul Culiacan şi împrejurimile, localităţile cuprinse între valea Rio Bravo, fâşia de frontieră cu Texas al statului Tamaulipas (între New Laredo şi mare) şi conexiunile rutiere între acestea şi Monterrey (inclusiv oraşul).

Citeste si:  5 arestări în urma unei "ameninţări teroriste" la adresa Papei

Pentru a completa lista, purtătorul de cuvânt al Securităţii Naţionale, Alejandro Poire, a detaliat că cifra morţilor în 2010 legate de crima organizată a fost de 15.273, depăşind estimările extraoficiale ale presei de peste 6.000 de morţi în 2009.
Ceea ce nu apare în studiul oficial este capitala, Ciudad de Mexico, considerat unul dintre cele mai nesigure oraşe ale lumii, dar cu o rată a crimelor mai mică decât la Bagdad, de exemplu.

În studiu figurează şi oraşele columbian Medellin (locul 10), jamaican Kingston (18), sud-african Ciudad del Cabo (27), irakian Mosul (35), americane Baltimore şi Detroit (37 şi 39), alături de Rio de Janeiro şi Brasilia (44 şi 45). Potrivit preşedintelui Consiliului civic, Jose Antonio Ortega, ‘tema securităţii merge mână în mână cu alegerile’. Alegerile din diferite state mexicane şi preocuparea faţă de turism au determinat autorităţile să diminueze cifra reală a morţilor.

Citeste si:  Cel mai spectaculos montagne russe din lume va fi construit în Ohio

El a dat drept exemplu statele care au înregistrat o puternică activitate a crimei organizate, în plină criză a securităţii naţionale, şi care au raportat anul trecut o scădere a ratei omuciderilor de până la 71%, în contrast cu cifrele furnizate de mass-media. Ortega a subliniat în acest sens incongruenţa cifrelor din statul de nord Tamaulipas, care a raportat doar 68 de asasinate. Totuşi, într-un singur incident survenit într-o lună, traficanţii de droguri au asasinat 72 de imigranţi latino-americani care doreau să treacă frontiera mexicană cu SUA.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close