Numărul studenţilor din UE creşte în universităţile gratuite din Scoţia

Miniştrii scoţieni se tem că universităţile lor vor deveni o „opţiune ieftină” pentru studenţii din UE care se confruntă cu creşterea taxelor din ţara lor, deşi un „capriciu” al legislaţiei UE face ca studenţii englezi să fie nevoiţi să-şi plătească studiile, informeză The Guardian.

Miniştrii scoţieni susţin că mii de studenţi europeni exploatează sistemul universitar gratuit din ţara lor pentru a evita escaladarea taxelor în ţările lor de origine. Cele mai recente cifre arată că numărul studenţilor din alte ţări membre ale UE înscrişi la universităţi scoţiene s-a dublat aproape într-un deceniu, la aproximativ 16.000 anul trecut, la un cost de aproape 75 de milioane de lire sterline.

Mike Russell, ministrul scoţian al educaţiei, a declarat că aceste cifre arată că studenţii europeni sunt pe cale să devină o sursă de drenare a fondurilor din ce în ce mai semnificativă asupra sectorului universitar, într-un moment de majorare a reducerilor cheltuielilor publice. Russell preconizează să facă presiuni asupra comisarului european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret, Androulla Vassiliou, pentru a modifica normele universitare europene de finanţare, deoarece costurile au crescut acum de cinci ori în ultimul deceniu.

Numărul studenţilor din UE care au obţinut locuri fără taxe a crescut cu 17% în 2009/2010. Prin comparaţie, numărul studenţilor din UE care se înscriu în universităţi engleze a crescut cu 6%. Pentru că învăţământul universitar este gratuit pentru locuitorii din Scoţia, în conformitate cu legislaţia UE studenţii din toate celelalte state membre ale Uniunii au dreptul la aceleaşi locuri scutite de taxe. Studenţii din unele ţări cum ar fi Franţa se confruntă cu taxe anuale şi alte costuri de mii de euro pe an.

Potrivit unui „capriciu” al legislaţiei europene, studenţii englezi nu se pot înscrie gratuit, deoarece sunt consideraţi cetăţeni ai aceluiaşi stat membru al UE ca Scoţia – Marea Britanie. Russell spune că situaţia actuală este de neconceput. „Universităţile scoţiene au fost întotdeauna nişte instituţii cosmopolite – lucru care face parte din atractivitatea lor -, dar nu putem să permitem ca ele să devină o opţiune ieftină pentru studenţii care trebuie să plătească pentru a merge la universitate în ţările lor de origine”, a declarat el.

Cererile lui Russell au scopul de a ajuta guvernarea Partidului Naţional Scoţian să facă faţă presiunilor crescânde din partea partidelor de opoziţie şi rectorilor universităţilor scoţiene de a lua în considerare instituirea de taxe pentru noii absolvenţi, pentru a sprijini creşterea veniturilor universităţilor.
Conducerea instituţiilor de învăţământ scoţiene va avea de suferit atunci când universităţile engleze vor începe taxarea cu până la 9.000 pe an în 2012, crescând astfel puterea de a cheltui.

Guvernul scoţian a respins în mod repetat cererile de instituire de noi taxe sau impozite pentru absolvenţi. Premierul Alex Salmond intenţionează să facă din această politică una din problemele centrale în alegerile din mai pentru Parlamentul scoţian. Miniştrii au fost de asemenea acuzaţi pentru lipsa de finanţare pentru învăţământul superior, obligând închiderea unor cursuri iar unele colegii să-şi concedieze conferenţiarii. Liam Burns, preşedintele Uniunii Naţionale a Studenţilor Scoţia, a declarat că Russell a încercat să evite această problemă.

„Ar fi mult prea uşor să se neglijeze beneficiul imens cultural şi economic al primirii de studenţi străini în Scoţia”, a spus Burns. „Dacă vrem să avem o dezbatere cu privire la numărul de studenţi din UE care vin în Scoţia ar trebui să o facem mod raţional, nu într-un mod care abate atenţia de la necesitatea de a creşte investiţiile în educaţie, în Scoţia”, a precizat el. Burns a mai spus că cifrele de astăzi arată că disponibilitatea de locuri în universităţi a fost adevărata problemă.

Deşi înscrierile au crescut cu 3%, cererea a crescut cu 6%. „Acest lucru va însemna că mii de tineri talentaţi, dornici şi capabili de a merge la universitate îşi vor vedea negată această oportunitate”, a subliniat el. Sondaje recente au arătat că majoritatea studenţilor din UE veniţi în Scoţia provin din Irlanda, unde taxele sunt de până la 7.474 euro (6. 290 lire sterline) pe an, din Franţa, unde taxele pot varia de la câteva sute de euro la mii de euro, şi din Germania, unde universităţile sunt gratuite în unele landuri, dar în altele costă cel puţin 1.000 de euro pe an, plus alte taxe.

Loading...
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.