Fisuri apărute la câteva case din Ocna Mureş – Alba

Mai multe case din Ocna Mureş, localitate care s-a confruntat în primăvara şi vara anului 2010 cu inundaţii, iar în decembrie cu surparea terenului şi apariţia unui crater uriaş, prezintă unele fisuri în pereţi, spre îngrijorarea localnicilor.

Autorităţile locale susţin că situaţia este sub control şi că la Ocna Mureş nu s-a întâmplat nimic deosebit în ultimele zile. Primarul Augustin Drăguţ a declarat, luni, că fisurile la locuinţe au apărut pe căi naturale, unele fiind mai vechi, şi că acestea ‘nu sunt de natură să ne înspăimânte sau să creeze probleme’. Primarul mai spune că locuinţele în cauză sunt situate departe de crater.

Unele case prezintă crăpături în pereţi, precum şi umiditate crescută, iar terenul s-a tasat pe alocuri. După ce principalul drum de acces în oraş s-a surpat în decembrie, traficul a fost deviat pe alte străzi, spre nemulţumirea locatarilor din zonă. Aceştia susţin că locuinţele lor au de suferit din cauza traficului de tonaj greu.

În 22 decembrie, în oraşul Ocna Mureş s-a produs un con de surpare plin cu apă, în ‘Câmpul de sonde’ al societăţii Salina, la o distanţă de 10 metri de un supermarket, având un diametru de aproximativ 7-8 metri. În doar câteva ore, suprafaţa craterului a ajuns la aproximativ 10.500 de metri pătraţi şi la un diametru de 100-150 de metri. Potrivit autorităţilor, fenomenul a fost provocat de apa sub presiune provenită de la o sondă aparţinând Salinei, care a ajuns la suprafaţă.

Valoarea pagubelor produse în urma apariţiei acestui crater, este de peste 6,6 milioane de lei. Alunecările de teren au provocat, printre altele, distrugerea unui supermarket şi afectarea gravă a unor case de locuit şi a unor obiective socio-economice, potrivit Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba. Cea mai mare pagubă, de aproape 3,2 milioane de lei, a fost înregistrată la supermarket, distrus în întregime.

Autorităţile judeţene au solicitat acordarea unui sprijin financiar din fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului în valoare totală de peste 13,6 milioane de lei, din care cea mai mare sumă, peste 6,5 milioane de lei, ar fi necesară pentru a acoperi cheltuielile legate de umplerea cu piatră a craterului creat. Guvernul a alocat deocamdată suma de 2 milioane de lei, în bugetul Consiliului Local Ocna Mureş.

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata