Fostul bancher Elmer, găsit vinovat de încălcarea secretului bancar în favoarea WikiLeaks

Fostul bancher elveţian Rudolf Elmer, cunoscut pentru că a transmis site-ului WikiLeaks date compromiţătoare privind banca privată Julius Bär şi unii din clienţii acesteia, a fost găsit vinovat pentru încălcarea secretului bancar de către justiţia elveţiană, care l-a arestat din nou imediat după încheierea procesului, relatează AFP şi AP.

Tribunalul de primă instanţă din Zürich l-a condamnat miercuri joi (19 ianuarie 2011) pe Elmer pentru încălcarea secretului bancar şi constrângere la plata unei amenzi de 7.200 franci elveţieni (5.500 euro), cu suspendare timp de doi ani. Judecătorul nu a dat însă curs cererii procurorului de condamnare a inculpatului la opt luni de închisoare.
Imediat după proces, fostul bancher a fost arestat din nou, urmând să fie interogat joi. „O nouă procedură penală împotriva lui Rudolf Elmer a fost deschisă în legătură cu presupuse încălcări ale legii bancare”, a explicat poliţia cantonală din Zürich, într-un comunicat.

Noua anchetă vizează cele două CD-uri remise luni la Londra lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, ce conţineau date despre circa 2.000 de conturi bancare ale unor companii multinaţionale şi personalităţi din lumea afacerilor, politicii şi spectacolului. Robert Elmer a condus filiala Julius Bär din paradisul fiscal al Insulelor Cayman până în 2002, când a fost concediat.

El a fost acuzat de fostul său angajator de încălcarea secretului bancar şi corporatist, de şantaj în schimbul restituirii datelor bancare secrete şi de proferarea de ameninţări cu moartea împotriva unor salariaţi ai băncii. În 2008, site-ul a publicat date sustrase de fostul bancher, iar un tribunal american a ordonat închiderea temporară a WikiLeaks, la cererea băncii Julius Bär.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata