EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,30 RON
(-0.35%)
GBP
5,37 RON
(-0.02%)
CHF
4,55 RON
(-0.12%)
BGN
2,47 RON
(+0.02%)
BYN
1,77 RON
(+0.17%)
CAD
3,17 RON
(-0.35%)
RSD
0,04 RON
(+0.01%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.39%)
CZK
0,18 RON
(+0.23%)
INR
0,06 RON
(-0.32%)

Medvedev a mers pentru prima dată în teritoriile palestiniene, ocolind Israelul

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a vizitat pentru prima oară teritoriul palestinian, fără a merge în Israel, scriu ziarele moscovite de luni. Liderul de la Kremlin a exprimat susţinerea Rusiei pentru crearea unui stat palestinian independent cu capitala în Ierusalimul de Est.

Dmitri Medvedev, pe agenda căruia figura de mult timp turneul în Orientul Mijlociu, a fost nevoit să ajungă în Autoritatea Naţională Palestiniană prin Iordania, notează Kommersant. Traseul şi programul său au fost corectate din cauza grevei diplomaţilor de la Ministerul israelian al Afacerilor Externe.
Medvedev a decis să se deplaseze în Orientul Mijlociu în ciuda acestor probleme, ştergând de pe agenda sa punctul cel mai important – Israelul, ai cărui diplomaţi în grevă au refuzat să asigure vizitele demnitarilor străini, fie şi de cel mai înalt rang.

Cu toate acestea, preşedintele rus nu a renunţat nici la vizita în Iordania, nici la cea în Autoritatea Naţională Palestiniană. Mai mult, el a vizitat pentru prima oară teritoriile palestiniene ocolind Israelul. Fără precedent a fost şi primirea sa nu în capitala Ramallah, ci în Ierihon, oraş biblic care a împlinit recent 10.000 de ani. Deputaţii formaţiunii „Pentru Ucraina!” au cerut Ministerului Afacerilor Externe de la Kiev rechemarea ambasadorului de la Moscova, Vladimir Elcenko.

În plus, ei l-au chemat la audieri în parlament pe şeful diplomaţiei Konstantin Grişcenko, solicitând explicaţii referitoare la percheziţiile de la Biblioteca ucraineană de la Moscova, în care miliţia rusească a căutat literatură extremistă. Deputaţii consideră că MAE de la Kiev se comportă umil şi neajutorat şi că s-a transformat în „transmiţătorul poziţiei Kremlinului”.

Autorităţile de la Varşovia i-au interzis oficial preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko intrarea pe teritoriul polonez, relatează Vedomosti. Măsuri similare sau poate chiar mai dure vor lua şi celelalte state ale Uniunii Europene la începutul lunii februarie. Chiar dacă UE nu va impune blocadă economică Belarusului, în mod cert nu-i va mai acorda nici credite, iar fără ele economia va intra în colaps, estimează publicaţia rusă.
Sancţiunile privind interzicerea vizelor pentru Lukaşenko şi funcţionarii săi au reprezentat un răspuns la dispersarea cu cruzime a unui miting al opoziţiei, organizat la Minsk pe 19 decembrie, cu prilejul alegerilor prezidenţiale.

Fostul agent CIA Harold Nicholson, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei, a fost condamnat la încă opt ani de închisoare, pe lângă termenul de 23 de ani primit în 1997, relatează portalul Gazeta. El a recunoscut că, aflându-se deja în închisoare, şi-a folosit fiul pentru a transmite informaţii serviciilor secrete ruse. Între 2006 şi 2008, el şi-a trimis fiul de 24 de ani în diferite ţări ale lumii pentru a se întâlni cu agenţii ruşi. Nicholson transmitea informaţia prin mesaje scrise pe şerveţele şifonate, pe care i le dădea fiului în timpul întâlnirilor la închisoare.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata