EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,28 RON
(+0.25%)
GBP
5,43 RON
(-0.64%)
CHF
4,44 RON
(+0.86%)
BGN
2,47 RON
(-0.17%)
BYN
1,80 RON
(-0.46%)
CAD
3,19 RON
(-0.34%)
RSD
0,04 RON
(-0.07%)
AUD
2,98 RON
(-0.37%)
JPY
0,04 RON
(+1.16%)
CZK
0,18 RON
(-0.44%)
INR
0,06 RON
(+0.45%)

Ministerul Sănătăţii reglementează serviciile speciale destinate persoanelor cu autism şi tulburări de sănătate mintală

Ministerul Sănătăţii (MS) reglementează serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist (TSA) şi cu tulburări de sănătate mintală asociate.

Potrivit unui comunicat al MS, transmis joi (20 ianuarie 2011) casele de asigurări de sănătate vor deconta, în premieră, atât serviciile specializate de depistare activă precoce, cât şi tratamentul medicamentos necesar.
Pe site-ul MS se află în dezbatere publică, timp de o lună, Ordinul privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 51/2010 privind serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu TSA şi cu tulburări de sănătate mintală asociate.

Proiectul de act normativ defineşte principalii termeni de specialitate utilizaţi în acest domeniu, identifică echipa multidisciplinară care va avea responsabilităţi şi competenţe în furnizarea serviciilor specializate pentru persoanele cu TSA şi precizează standardele de formare pentru specialiştii care vor lucra în domeniu, precizează comunicatul.

De asemenea, sunt stabilite serviciile specializate de depistare şi intervenţie precoce, precum şi modalitatea de finanţare a acestora. Astfel, depistarea activă precoce se va efectua tuturor copiilor cu vârsta cuprinsă între 1-3 ani şi se va realiza pe baza unui chestionar tip screening, care va fi aplicat de medicul de familie sau de cel pediatru la care este înregistrat copilul, în cadrul evaluărilor periodice efectuate la 12, 18, 24, 36 de luni.

În urma acestor evaluări, cazurile suspectate vor fi trimise medicului specialist, care va stabili diagnosticul medical (psihiatric). Recomandarea planului terapeutic, monitorizarea tratamentului şi a evoluţiei vor fi efectuate de medicul specialist. Costurile evaluărilor vor fi finanţate de casele de asigurări de sănătate, conform contractului existent între medicul de familie sau după caz, medicul pediatru şi acestea.

Planul de psihoterapie va fi elaborat şi supervizat de psihoterapeutul atestat în tehnici cognitiv-comportamentale specifice TSA. Psihoterapeutul şi ceilalţi profesionişti ai echipei multidisciplinare vor asigura instruirea părinţilor. Tratamentul medicamentos va fi recomandat şi monitorizat de medicul specialist, iar costurile acestuia vor fi suportate de casa de asigurări de sănătate de care aparţine persoana în cauză, conform legislaţiei în vigoare.
În anul 2010, a fost adoptată Legea nr.151 privind serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu TSA şi cu tulburări de sănătate mintală asociate. Acestă lege asigură cadrul legal pentru realizarea detecţiei active precoce a copiilor cu TSA şi diagnosticul de specialitate.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata