Şoc în energia românească: încă trei investitori s-au retras de la Cernavodă

– Realizarea Reactoarelor 3 şi 4, care ar fi fost cea mai mare investiţie a României din ultimii 20 de ani, devine tot mai incertă, după ce încă trei acţionari au decis astăzi să se retragă din proiect, informează EVZ.ro

Este vorba de grupul franco-belgian GDF SUEZ, care deţinea 9,15% din proiect, nemţii de la RWE (9,15%) şi spaniolii de la Iberdrola (6,2%).

Explicaţiile au fost vagi. „Incertitudinile economice şi cele privind piaţa de energie, în marea lor parte datorate crizei financiare actuale, nu pot fi conciliate cu necesarul de capital pentru dezvoltarea unui nou proiect nuclear”, au anunţat companiile, într-un comunicat.
Totuşi, câteva rânduri mai jos, adaugă că „vor continua să se implice în noi proiecte din domeniul nuclear în alte ţări”.

Citeste si:  Consiliul Concurenţei investighează tarifele de racordare la gaze

În mod surprinzător, cu jumătate de oră înainte de acest anunţ, Ministerul Economiei, care prin Nuclearelectrica este cel mai mare investitor în proiect, declara că nu a fost înştiinţat oficial asupra acestor decizii, care apăruseră deja în presă.

Mişcarea celor trei companii vine după ce şi grupul ceh CEZ a ieşit din compania de proiect, EnergoNuclear, la finele anului trecut. Practic, în acest moment, în cursă pentru investiţia evaluată la 4 miliarde de euro mai rămân doar doi investitori privaţi: grupul italian Enel (cu 9,15%) şi ArcelorMittal România (cu 6,2%). Mai multe surse din piaţă dau aproape ca sigură şi plecarea Enel, însă compania nu a făcut niciun comentariu referitor la acest subiect.

Citeste si:  Elveţia, eternul paradis al mutinaţionalelor
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata