EUR
4,84 RON
(+0.02%)
USD
4,39 RON
(+0.49%)
GBP
5,39 RON
(+0.26%)
CHF
4,53 RON
(+0.3%)
BGN
2,47 RON
(+0.38%)
BYN
1,82 RON
(+1.1%)
CAD
3,18 RON
(+0.25%)
RSD
0,04 RON
(+0.02%)
AUD
2,91 RON
(-0.43%)
JPY
0,04 RON
(+0.47%)
CZK
0,18 RON
(-0.75%)
INR
0,06 RON
(+0.42%)

Succesul femeilor de carieră stă în feminitatea lor, şi nu în capacitatea de a acţiona ca bărbaţii

Femeile care doresc să aibă succes la locul de muncă nu trebuie să se comporte precum bărbaţii ci să-şi etaleze feminitatea, conform unui nou studiu publicat joi (20 ianuarie 2011) de British Psychological Society, conform tabloidului britanic Daily Mail.

Studiul susţine că femeile care se comportă agresiv ar avea mai puţine şanse de a fi promovate şi de a avansa în carieră prin comparaţie cu cele care se comportă mai feminin. Astfel, cea mai sigură cale a succesului pentru o femeie în ‘lumea bărbaţilor’ este de a se comporta ca o adevărată doamnă. Calităţile care ar propulsa un bărbat spre vârfurile ierarhice într-o organigramă sunt percepute deseori drept defecte dacă sunt etalate de o femeie.

Studiul este bazat pe intervievarea a 80 de tineri şi tinere cu privire la personalitatea lor. Tinerii studiaţi urmau un master în administrarea afacerilor. Opt ani mai târziu, cercetătorii au verificat cum s-au descurcat aceşti tineri la locul de muncă şi au observat că femeile cu un comportament mai ‘macho’ au fost promovate mai puţin decât cele care şi-au exersat feminitatea.

De asemenea, femeile autoritare care au făcut eforturi pentru a-şi ţine aceste porniri în frâu au avut mai mult succes decât cele care au încercat să-şi exercite autoritatea. Un studiu anterior a ajuns la concluzia că femeile care aplică pentru un loc de muncă şi sunt foarte insistente pentru a primi acel job, înfruntă un risc mai mare de a fi respinse.

Dr. Olivia O’Neill, coordonatoarea ultimului studiu, le sfătuieşte pe femeile puternice să-şi aleagă cu atenţie momentele în care să acţioneze în forţă. ‘Dacă vor fi observate că se comportă doar în moduri stereotipe pentru bărbaţi, ar putea să-şi diminueze şansele de a obţine o promovare, chiar dacă aceste moduri de comportament sunt de obicei asociate imaginii bărbatului de succes în afaceri’, susţine ea.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata