Guvernul din Rusia revine asupra „Strategiei-2020”

Premierul rus Vladimir Putin a vorbit săptămâna aceasta, în cadrul reuniunii de guvern, despre necesitatea de a actualiza, cu ajutorul experţilor, ‘Concepţia de dezvoltare social-economică a Federaţiei Ruse pe termen lung, până în 2020’, în scopul aplicării acesteia în condiţii postcriză.

Guvernul rus este deschis unor dezbateri ample pe marginea preţului care va trebui plătit pentru noul salt de modernizare a ţării, dar deja este clar că instrumentarul folosit va fi destul de limitat: ‘Concepţia-2020’ nu va sacrifica politica socială a statului într-un an electoral, notează cotidianul rus Kommersant.
În discursul său, premierul rus a numit ‘Concepţia de dezvoltare social-economică a Federaţiei Ruse până în 2020’ drept ‘Strategia-2020’, iar secretarul de presă al premierului, Dmitri Peskov, a explicat că, din punctul de vedere al Casei Albe, ‘Strategia-2020’ şi ‘Concepţia-2020’ sunt unul şi acelaşi document.

Citeste si:  Norvegia, ţinta unor ample atacuri informatice

Putin a subliniat că toate marile puteri îşi elaborează strategii de dezvoltare în condiţiile lumii postcriză, iar un asemenea obiectiv trebuie să fie trasat şi în faţa Federaţiei Ruse, ‘care are nevoie de un model de creştere care să ţină cont de realităţile actuale’. În opinia premierului rus, este necesar ca, folosind experienţa de dezvoltare economică a Federaţiei Ruse în condiţii de criză economică, să fie corectată a doua etapă a ‘Strategiei-2020’, care va începe din 2012, şi să fie atraşi în activitatea grupului de experţi organisme ale puterii, organizaţii de afaceri, reputaţi specialişti şi analişti străini.

Citeste si:  Guvernul Filat şi-a anunţat demisia

Kommersant precizează că pentru prima dată despre necesitatea revizuirii „Concepţiei-2020” Putin vorbise încă în timpul întrevederii cu profesorii Şcolii Superioare de Economie din Rusia, în decembrie 2010, punând bazele pentru o asemenea dezbatere. O asemenea revizuire este dictată de faptul că varianta iniţială a ‘Concepţiei’ fusese semnată de Putin în toiul crizei: în noiembrie 2008. Preţul noului salt de modernizare a Federaţiei Ruse va fi determinat pe parcursul anului 2011 de experţi, în cadrul unor dezbateri ample. Însă, este deja clar că instrumentarul noii politici economice va fi destul de limitat.

Citeste si:  Orban: Nu-mi plac OUG, dar este absolut necesar să reglementăm funcționarea guvernului

Corecţia ‘Concepţiei-2020’, ce a fost anunţată de Vladimir Putin, ‘nu înseamnă modificarea scheletului ei: obiectivele de bază vor rămâne aceleaşi’, subliniază Peskov.
Totuşi, ‘o serie de modalităţi ar putea fi schimbate, ţinând cont de perioada postcriză’, recunoaşte secretarul de presă al premierului rus. Totodată, Peskov a respins posibilitatea abordării, în cadrul discuţiilor pe marginea ‘Concepţiei-2020’, a unor probleme precum majorarea vârstei de pensionare, reforma bugetară şi modificarea regulilor de utilizare a veniturilor suplimentare aduse bugetului de sectoarele petrolier şi gazifer, înclusiv din privatizare.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close