„LUMEA” SE SCUFUNDĂ – excentricul proiect de insule în forma statelor lumii din Dubai intră la apă şi devine un grup de bancuri de nisip în mare

– Arhipelagul artificial, unde 70% din insule-state sunt vândute, dar numai una este în pregătită pentru a fi locuibilă a căzut victimă a crizei financiare care a afectat emiratul, scrie Gândul

„Lumea” – excentricul ansamblu de insule artificiale, în forma statelor lumii din largul coastelor emiratului Dubai – se scufundă. Insulele cumpărate de mari companii din întreaga lume şi de vedete precum actriţa Angelina Jolie şi fotbalistul David Beckham se trasformă, treptat, în simple bancuri de nisip, pe care de-abia s-ar încumeta cineva să facă plajă, cu atât mai puţin să înalţe somptuase vile.

Citeste si:  Copiii lăudaţi excesiv de părinţii lor, mai predispuşi să devină narcisişti mai târziu

Iniţial, a fost vorba doar de o „scufundare” financiară a dezvoltatorului, Nakheel , deţinut de emirul a cărui ţară face parte din cele şpate Emirate Arabe Unite (EAU). La finele anului 2009, Nakheel avea nevoie de un credit de 25 miliarde USD, pentru a evita falimentul şi a fost salvat cu bani de la alt emirat parte a EAU, Abu Dhabi.

Din păcate, acum se poate vorbi, la propriu, de dispariţia insulelor, relatează The Daily Telegraph. Probele privind această soartă tristă a paradisului artificial au fost aduse în instanţa specială Dubai World Tribunal, înfiinţată să judece plângerile unor milionari care s-au văzut păcăliţi de Nakheel.

Citeste si:  Dubai World ar putea vinde o parte din active pentru a-şi onora datoria

Visul lor de a avea proprietăţi în forma ţării preferate, vizibile din satelit, nu mai poate să se împlinească. Cel puţin astfel susţin avocaţii firmei Penguine Marine (PM), cea care câştigase licitaţia pentru a asigura transportul (posibil doar cu ambarcaţiuni) între insulele şi coasta Dubaiului.

Reprezentanţii legali ai PM le-au declarat judecătorilor că „insulele cad, treptat, înapoi în mare” şi că a intervenit „erodarea şi deteriorarea proiectului The World”. Insulele se scufundă, iar canalele navigabile dintre ele se umplu de nisip şi de cele 31 milioane de tone de rocă, aduse pentru a le cosntrui fundaţiile. Potrivit proiectului iniţial, „The World” nu putea supravieţui fără o întreţinere constantă.

Citeste si:  ProdLacta ţinteşte creşterea cotei de piaţă prin rebranding
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close