De ce ne abandonează investitorii din energie

– Companiile care au renunţat la construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă spun că proiectul nu oferă predictibilitate pe piaţa energetică nesigură din România. Prima variantă a proiectului noii strategii energetice a României nu include ideea înfiinţării celor două companii-gigant, Electra şi Hidroenergetica, aşa cum şi-a dorit Guvernul în ultimii doi ani.

La finele săptămânii trecute, proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă a primit o lovitură puternică. După retragerea CEZ, trei dintre cei şase parteneri, adică RWE, Iberdrola şi GDF Suez, şi-au anunţat în acelaşi timp plecarea din cel mai mare proiect de investiţii din istoria României, estimat la patru miliarde de euro, scrie Adevărul.

Citeste si:  Creştere cu 6,9% a preţurilor producţiei industriale, în iulie 2010

Martin Pack, purtător de cuvânt al grupului german RWE, a arătat că problemele proiectului de la Cernavodă ţin de incertitudinile de pe piaţa energetică din România, cauzate în principal de criza economică. El a refuzat să indice şi alte motive pentru care consideră că piaţa din România este nesigură pentru investitori.

Pack a precizat că, în opinia RWE, proiectul reactoarelor are o întârziere care pune în pericol capacitatea unei companii să anticipeze gradul de îndeplinire a ţintelor legate de această investiţie, care a fost decalată recent cu doi ani.

Citeste si:  Şeful Misiunii FMI a discutat la MFP proiectul de buget pe 2013

În replică, oficialii români au arătat că şi investitorii privaţi au o parte din vină la acest capitol, nereuşind să se pună de acord cu privire la modul de atribuire a contractului de construcţie la cheie a reactoarelor, principalul motiv care a determinat această întârziere.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata