În ton cu autorităţile, presa iraniană atribuie marilor puteri eşecul reuiniunii de la Istanbul

Media iraniene au afirmat că marile puteri sunt responsabile pentru eşecul discuţiilor de la Istanbul, de vineri şi sâmbătă, referitoare la dosarul nuclear iranian, relatează AFP duminică, adăugând că unele ziare menţionează că ‘uşa rămâne deschisă’ pentru o nouă întâlnire dacă Occidentul va recunoaşte drepturile Teheranului în domeniul nuclear.

‘Occidentalii nu au răspuns la propunerile iraniene’, titrează cotidianul guvernamental ‘Une’ , afirmând că ‘gravele erori de apreciere în spiritul occidentalilor au împiedicat orice acorď. La rândul său, ziarul guvernamental de limbă engleză ‘Iran Daily’ subliniază că Teheranul ‘este deschis viitoarelor discuţii în formula 5 +1’, citând declaraţii în acest sens ale negociatorului iranian Said Jalili după eşecul convorbirilor de la Istanbul.

Citeste si:  Gazprom, devenit o cetate rusească "asediată" de Turcia şi CE

Acest eşec, care se traduce mai ales prin faptul că nicio o nouă reuniune nu a fost programată între Iran şi marile puteri, a fost atribuit de Occident intransigenţei Teheranului, care cere ridicarea sancţiunilor internaţionale şi recunoaşterea dreptului său la îmbogăţirea uraniului drept condiţii prealabile înaintea oricăror tratative.
Televiziunea de stat iraniană, precum şi agenţiile de presă au insistat pe refuzul iranienilor de a acepta termenii fixaţi de marile puteri.

Presa ultraconservatoare şi câteva ziare mai moderate au salutat, fără însă un triumf excesiv, că ‘Iranul nu a cedat’ la Istanbul, după cum titrează ‘Hamchahri’ (ziar conservator moderat).
Unele publicaţii moderate, precum ‘Mellat-e-Ma’ (conservator) preferă să scoată în evidenţă declaraţiile lui Jalili şi ale înaltului reprezantant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Catherine Ashton, care au afirmat că ‘uşa negocierilor rămâne deschisă’.
De asemenea, numeroase cotidiene consevatoare, precum reformatorul ‘Shargh’, subliniază, fără comentarii, refuzul iranienilor faţă de o întâlnire bilaterală cu delegaţia americană în marja reuniunii de la Istanbul.

Citeste si:  Mohamed ElBaradei a fost reţinut de autorităţile din Egipt
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close