Preşedintele Cavaco Silva din Portugalia reales în primul tur

Preşedintele portughez Anibal Cavaco Silva a fost reales în primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale duminică (23 ianuarie 2011) obţinând peste 55 la sută din voturi, în faţa poetului socialist Manuel Alegre, care obţine 19 la sută din sufragii, potrivit rezultatelor oficiale parţiale.

Potrivit acestor rezultate publicate de Ministerul de Interne asupra a 80 la sută dintre circumscripţii, rata de abţinere depăşeşte 53 la sută, un record pentru alegerile prezidenţiale după revenirea la democraţie în 1974. În timpul campaniei, Cavaco Silva, un economist conservator de 71 de ani ce a fost prim-ministru timp de 10 ani (1985-1995), a făcut din experienţa sa principalul atu în faţa îngrijorărilor provocate de criza financiară, aminteşte AFP.

Citeste si:  Diplomatul român Silviu Ionescu a condus maşina implicată în accidentul din Singapore

Principalul său adversar, Manuel Alegre, a fost susţinut atât de Partidul Socialist al primului ministru Jose Socrates cât şi de Blocul de Stânga (extrema-stângă).
Potrivit rezultatelor provizorii, Fernando Nobre, preşedinte al ONG portugheze Asistenţa Medicală Internaţională (IMA) şi singurul candidat din partea societăţii civile, a obţinut peste 12 la sută din voturi, în faţa comunistului Francisco Lopes (peste 6 la sută), şi altor 2 candidaţi mai mici ce obţin mai puţin de 5 la sută din sufragii.

Preocupaţi de creşterea şomajului şi răspândirea sărăciei, supuşi de la începutul lunii ianuarie celui de-al treilea plan de austeritate într-un an, portughezii au manifestat puţin interes pentru o campanie electorală considerată posacă, din lipsă de suspans, dar de asemenea a unei mize adevărate din cauza puterii limitate a şefului statului.

Citeste si:  BNR: Creşterea economică depinde crucial de atragerea de capital din străinătate
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close