EUR
4,84 RON
(-0.02%)
USD
4,40 RON
(+1.7%)
GBP
5,30 RON
(-1.29%)
CHF
4,55 RON
(+0.4%)
BGN
2,47 RON
(+0.12%)
BYN
1,70 RON
(+1.09%)
CAD
3,13 RON
(-0.25%)
RSD
0,04 RON
(+0.14%)
AUD
2,65 RON
(+0.51%)
JPY
0,04 RON
(+0.12%)
CZK
0,18 RON
(-1.37%)
INR
0,06 RON
(+0.5%)

 

Atentatul comis la Domodedovo nu a costat mai mult de 200 de dolari

Autorităţile ruse sunt depăşite de situaţie, sunt incapabile de a asigura o viaţă normală populaţiei şi o dezvoltare stabilă statului rus. Prin urmare, fie puterea se reorganizează, fie ea va trebui schimbată, a declarat marţi (25 ianuarie 2011) într-un interviu pentru Novâi Reghion generalul în rezervă Leonid Ivaşov, preşedintele Academiei pentru probleme geopolitice din Moscova.

Mai mult, acesta susţine că a comite un atentat în Rusia costă nu mai mult de 200 de dolari, pentru o bombă la un loc cu un kamikaze şi fără nicio pregătire specială. Scenariul este simplu, spune el. ‘Te apropii de o persoană de naţionalitate caucaziană, care face taximetrie în oraş. Îi oferi 200 de dolari şi îi spui să transmită o geantă unei persoane pe care va trebui să o întâlnească la aeroport.
Pentru mai multă credibilitate, îi arăţi şi o fotografie a presupusei persoane căreia îi este destinată geanta. Îi indici ora şi zborul şi îi promiţi că după ce va transmite geanta va mai încasa ceva valută’ – susţine Leonid Ivaşov.

Fostul responsabil în Ministerul rus al Apărării atribuie multiplicarea atentatelor din ultimii ani în Rusia, soldate cu numeroase victime umane, incompetenţei şi corupţiei la vârful puterii ruse. ‘Oriunde de uiţi, pretutindeni stau incompetenţi, manageri fără experienţă şi cunoştinţe. Singura lor preocupare este să câştige bani. Acesta sistem va duce Rusia la colaps’ – avertizează expertul militar, în opinia căruia, sistemul de securitate în ţară trebuie reconstruit de la zero, în baza vastei experienţe a profesioniştilor ruşi şi străini.

‘Avem o sumedenie de diverse comitete, servicii şi departamente, dar fiecare lucrează pe cont propriu şi nimeni nu poartă nicio responsabilitate’ – a opinat el, subliniind că în Rusia este imperativă crearea unui sistem de responsabilitate personală.
‘Cine este responsabil în Rusia pentru securitate? Se spune că preşedintele. Ei bine, vom vedea cum va răspunde el. Şi care este acea persoană care este responsabilă de securitatea pe aeroportul Domodedovo? Vă spun eu, nimeni nu este.

Când preşedintele spune că îi va pedepsi pe responsabilii de acolo nu nominalizează nicio persoană, spune doar managementul responsabil de securitate. În genere, ce înseamna management în domeniul securităţii, sintagmă des invocată în ultimele 24 de ore de primii oameni în stat?’ – s-a întrebat retoric generalul în rezervă.
Atentatele teroriste s-au multiplicat în Rusia pe fondul escalădării criminalităţii, a adăugat Leonid Ivaşov, indicând că numai infracţionalitatea în metroul moscovit a crescut de 7 ori anul trecut, fără a lua în calcul degradarea situaţiei în Caucazul rus.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata