Iniţiativa pentru scutirea de la plata ratelor la bănci a sinistraţilor din inundaţiile din 2010, respinsă în Senat

Propunerea legislativă privind scutirea de la plata ratelor împrumutului la bancă pentru persoanele sinistrate în urma inundaţiilor din anul 2010 a fost respinsă marţi (25 ianuarie 2011) cu majoritate de voturi, de membrii Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senat.

Raportul negativ adoptat pentru această iniţiativă legislativă a fost motivat prin faptul că nu se poate interveni în contractul existent între două părţi – respectiv banca şi beneficiarul împrumutului.
Iniţiatorii proiectului de lege, 6 deputaţi şi un senator, propuneau ca persoanele care au suferit pagube însemnate în urma inundaţiilor din 2010, care au de luat un împrumut din bancă în vederea derulării unei afaceri sau achiziţionării unui bun, beneficiază de scutire de la plata ratelor până la 31 decembrie 2011, fără plata unor penalităţi, majorări sau dobânzi suplimentare.

Citeste si:  Mareea neagră, o oportunitate pentru Obama de a promova legislaţia privind energia şi clima

Reluarea achitării ratelor urma să se facă din ianuarie 2012. Propunerea legislativă a primit aviz favorabil de la Consiliul Legislativ şi negativ de la Comisia pentru drepturile omului. Nici Guvernul nu a susţinut această iniţiativă. Din aceleaşi considerente, senatorii din Comisia pentru buget, finanţe au adoptat, marţi, raport negativ, tot cu majoritate de voturi, şi pentru proiectul de lege iniţiat în vederea completării OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

Potrivit iniţiatorilor proiectului de act normativ, OUG 50/2010 nu prevede permisiunea acordată consumatorului de a se retrage din contractul de credit în decurs de 14 zile, fără a invoca motive, şi în cazul contractelor de leasing referitoare la autovehicule, calculatoare şi electrocasnice mari. În cazul acestor contracte, retragerea consumatorului se penalizează cu achitarea de către acesta a unei sume egală cu 10% din valoarea produsului.

Citeste si:  Preşedintele PRM are mâna stângă în ghips

Şi în acest caz, senatorii Comisiei pentru buget au considerat că nu pot interveni în contractul încheiat între două părţi. Această iniţiativă legislativă a primit aviz favorabil de la Consiliul Legislativ şi aviz negativ de la Comisia pentru drepturile omului. Nici Guvernul nu a susţinut-o, unul dintre motive fiind că OUG 50/2010 nu se aplică şi contractelor de leasing. Ambele propuneri legislative fac parte din categoria legilor ordinare, prima Cameră sesizată fiind Senatul.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close