Proiect de lege electorală al AEP: Campanie de 90 de zile

Perioada electorală pentru fiecare tip de alegeri este de 90 de zile şi pot avea loc scrutine într-o circumscripţie electorală sau într-un colegiu uninominal numai în cazul în care pe buletinul de vot sunt înscrişi cel puţin 2 candidaţi sau două liste de candidaţi după caz, se prevede în proiectul legii electorale propus de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

Potrivit proiectului prezentat de AEP, se interzice modificarea legii în anul în care au loc alegeri generale, respectiv după anunţarea datei unui referendum naţional, iar urna de votare urmează să fie transparentă.
Campania electorală va începe la data declanşării perioadei electorale şi se va încheia în ziua de vineri care precede data votării, la ora 24,00, se mai arată în proiect. Numărul locuitorilor care se ia în calcul pentru stabilirea numărului de mandate este, potrivit propunerii AEP, cel din Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor.

Citeste si:  IZALIN SRL - notificare privind deschiderea procedurii de faliment

AEP mai propune ca alegerile parlamentare şi prezidenţiale să se organizeze în a treia duminică a lunii noiembrie, iar alegerile locale în prima duminică a lunii iunie. În străinătate, în statele în care datorită diferenţei de fus orar votarea organizată duminica ar urma să se încheie după ora 21,00 a României, votarea are loc sâmbătă, între orele locale 7,00-21,00, se mai arată în proiect. În celelalte cazuri, votarea se desfăşoară duminica, între orele locale 7,00-21,00.

În vederea finanţării procesului electoral se înfiinţează Fondul pentru alegeri generale la termen aflat la dispoziţie Guvernului, pe baza propunerilor AEP, ale MAI şi MAE, stipulează proiectul. AEP mai reglementează în proiectul supus atenţiei partidelor parlamentare şi procedura în cazul decesului unui candidat, dar stabileşte şi garanţiile financiare pentru fiecare candidat, respectiv listă de candidaţi, şi condiţiile de returnare ale acestora.

Citeste si:  Băsescu, atacat din PDL: "Aduce mari deservicii PDL şi Guvernului"
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata