Recolta ascunsă a României

Grau, porumb, orz sau floarea-soarelui. Toate recoltele de anul trecut au fost mai mari decat cele din 2009. Insa intre cifrele reale si cele declarate sunt diferente mari, pentru ca agricultorii prefera sa nu mai plateasca taxele aferente. Adeseori, recoltele sunt si de doua ori mai mari, scrie Business Magazin

Romania si-a rezervat de ani buni locul in capatul cel mai de jos al listei in privinta productivitatii la hectar, la nivel european, pentru cele mai variate culturi – de la cartofi si grau pana la porumb. Cu alte cuvinte, culturile sunt slabe.

Citeste si:  Consumul exagerat de sare sporeşte riscul de cancer la stomac

La grau, spre exemplu, productia totala de anul trecut a fost de 5,7 milioane de tone, mai mare cu 10% fata de 2009 (5,2 mil. tone). Totusi recolta a fost mai mica cu 15% fata de 2008. Acestea sunt insa estimarile Ministerului Agriculturii si nu cifrele cu care lucreaza Ministerul Finantelor, unde trebuie platite taxele pentru vanzarile de cereale produse. Cele doua ministere nu lucreaza cu aceleasi date, iar diferentele sunt mari. „Noi trebuie sa raportam la Ministerul Finantelor cantitatea de cereale pe care le cumparam si le vindem, pentru a putea primi inapoi TVA-ul”, spune Victor Beznea, presedintele Asociatiei Comerciantilor de Produse Agricole (ACPA).

Citeste si:  Germania îndeamnă Iranul să respecte Acordul atomic semnat cu marile puteri

Logica diferentelor mari dintre cantitatile vandute si cele declarate este simpla. Daca productia la hectar este de 4 tone de cereale si sunt declarate doar 2,5 tone, taxele si impozitele sunt platite doar partial.
„Noi stim insa care este productia, pentru ca urmarim consumul intern de cereale si vedem care sunt volumele cumparate si vandute de noi”, spune Beznea.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close