50% dintre jucătorii de fotbal îşi încheie cariera în ruină

Conform unui studiu efectuat de firma de consultanţă Schips Finanz, patronată de Hans Schips, jumătate din jucătorii de fotbal care activează în principalele campionate din Europa, în ciuda unor salarii la care mulţi nici nu visează, îşi încheie cariera falimentari, informează agenţia EFE.

„30 la sută dintre jucătorii activi sunt deja ruinaţi, în timp ce alţi 50 la sută urmează să ajungă la fundul sacului atunci când vor termina cu fotbalul”, susţine Schips într-un interviu acordat săptămânalului Sport Bild.

Exemple de numeroşi jucători din elită ajunşi în faliment – unii dintre ei recurgând la droguri sau alcool – sunt deja cunoscute: cazurile lui Garrincha în Brazilia sau Georg Best şi Paul Gascoigne în Marea Britanie, sau Diego Maradona în Argentina, cu o datorie la fisc de 37 de milioane dolari şi nenumărate probleme cu drogurile şi alcoolul.

Citeste si:  Lionel Messi, cel mai bun jucător al Cupei Mondiale 2014

Un alt exemplu este cel al ghanezului Souleymane Sane, care în anii ’80 a jucat pentru mai multe cluburi din Bundesliga şi a câştigat aproximativ 2 milioane de euro, bani pe care i-a cheltuit în mare parte pe distracţii. În prezent, fostul jucător (49 ani) este căsătorit cu o germancă şi are patru copii, trăind dintr-o sumă de aproximativ 1500 de euro pe lună.

Conform aceluiaşi studiu, mulţi jucători au făcut investiţii neinspirate, în proprietăţi imobiliare, a căror valoare a scăzut. Coreeanul Bum-Kun Cha, în vârstă de 57 de ani, a fost salvat de la faliment când a semnat un contract cu Bayer Leverkusen în 1983, iar clubul i-a cumpărat două proprietăţi imobiliare fără valoare în care jucătorul îşi investise mare parte din avere.

Citeste si:  Johnny Depp, criticat de nişte organizaţii religioase pentru o piesă muzicală "anticreştină"

De asemenea, fostul internaţional Erwin Kostedde, care a evoluat între 1965 şi 1983 la cluburi precum Borussia Dortmund sau Werder Bremen, şi-a pierdut toţi banii după ce a fost înşelat de un consultant financiar. Cazuri mai recente sunt cele ale brazilienilor Ailton şi Marcelinho. Ailton, campion al Germaniei cu Bremen pe vremea când câştiga 100.000 de euro pe lună, este, conform Sport Bild, în pragul colapsului financiar. La rândul său, Marcelinho este, se pare, în imposibilitate de a-şi achita facturile care îi vin în Brazilia.

Citeste si:  Bogaţii României, fugăriţi de portărei
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata