EUR
4,84 RON
(+0.1%)
USD
4,31 RON
(+0.33%)
GBP
5,42 RON
(+0.27%)
CHF
4,48 RON
(+0.52%)
BGN
2,47 RON
(+0.11%)
BYN
1,80 RON
(+0.31%)
CAD
3,19 RON
(+0.42%)
RSD
0,04 RON
(+0.09%)
AUD
2,98 RON
(-0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.65%)
CZK
0,18 RON
(-0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.74%)

Adevărata generaţie de sacrificiu nu este cea a actualilor pensionari, ci a „decreţeilor”, care nu vor putea fi susţinuţi de generaţia ’90

– O societate care în 40 de ani de comunism a învăţat să ceară, să pretindă să i se dea de la stat este dificil de reformat. Dar şi aşa, marea problemă a României este că, dincolo de ce poate părea legitim din partea celui care pretinde – pensionarii cu pensii speciale sunt o astfel de categorie care a ieşit în prim-plan în ultimele zile -, nu se pune cu adevărat problema dacă merită să oferi un avantaj de la stat cu preţul prăbuşirii sistemului sau al compromiterii lui pe termen lung, spune profesorul Marian Preda, decanul Facultăţii de sociologie şi asistenţă socială, Universitatea Bucureşti.

Pensiile speciale sunt doar o faţetă a problemei, adevărata piatră de moară este reprezentată de faptul că 40% din populaţia între 45 şi 65 de ani nu lucrează, dar cere sau i se dă bani de la stat.

Într-un interviu pentru ZF, Marian Preda observă că, în România, cei care cer mai mult de la stat nu sunt chiar dintre cei mai săraci:

„Activii care fac gălăgie sunt cei care stau rezonabil în raport cu alte categorii. Eu sunt de acord că magistraţii trebuie să aibă, de pildă, salarii mai mari, dar aceste salarii trebuie acordate după posibilităţi. Din păcate la noi problemele nu se discută global. Nu am avut o dezbatere serioasă pe buget, pe componentele sale, pe tipurile de cheltuieli. Nu există în conştiinţa publică conceptul de buget de venituri, buget de cheltuieli, buget consolidat. Toată lumea vrea procente din PIB, dar nimeni nu arată că, de exemplu, dacă spre pensii merg nouă procente din Produsul Intern Brut acest lucru înseamnă mai bine de un sfert din bugetul de cheltuieli. Este trist că unii dintre noi sunt săraci, dar nu-i vedem pe aceştia strigând cel mai tare. Cei care sunt nemulţumiţi de salariile de la stat sau de pensii sunt dintre aceia care de bine, de rău sunt plătiţi de acest stat”.

Trebuie să ne învăţăm să cerem mai puţin. Dacă vrem model suedez, atunci să-l facem cu suedezi – să se muncească, nu să se întindă mâna. Asta este şansa României. Văd această şansă în generaţia neafectată de comunism, în cei care şi-au început un business, care au plecat din ţară sau au rămas, dar au spirit de iniţiativă. Văd o schimbare a României de jos în sus, dinspre organizaţii profesionale, dinspre aceste grupuri care formează acum «majoritatea mută», dar care pot fi unite de o idee”, susţine Marian Preda.

Citește și
2 Comentarii
 1. prostida'multi spune

  Marian Preda poate sa sustina ce vrea dar nu inseamna ca are si dreptate. In primul rand, ce statistica realizata profesionist arata ca nu cei mai saraci striga si pretind bani de la stat. Oricum, in general, cei foarte saraci sunt si foarte putin educati si nu stiu sa strige (de aia nu striga decat daca e strigatul de foame intensa si atunci strigatul inseamna ca in pasul doi iti da in cap la propriu pentru o bucata de paine). In al doilea rand, are cumva impresia ca cei platiti de stat nu sunt dintre cei saraci? Pai profesorii sunt foarte saraci de exemplu si cei care nu predau discipline de mare cautare la meditatii chiar traiesc jignitor de prost. Dar cine nu traieste pe aici, jos, printre noi nu stie. In al treilea rand, ce tot vorbiti de munca si de Suedia. Cand esti platit corespunzator muncesti, cand banii pentru munca pe care o prestezi nu iti ajung nici sa mananci bine, muncesti mai pe masura stomacului gol. E simplu! Daca suedezii ar fi nevoiti sa faca imprumuturi pentru a manca, desi ar avea salariu, deci nu ar fi la mila statului cu mana in san, si ei ar munci tot cat priemesc. Este o lege in economie care vorbeste despre dimensiunea salariului si apetitul pentru munca. Nu o cunoasteti? Daca nu, cum a dati cu parerea ca si cum stiti despre ce vorbiti? Ca asa ceva e tot pe stilul romanesc si nu suedez.
  Pe de alta parte, unde si ce sa munceasca? Economia e pe butuci; astia au reusit sa o puna acolo si nu le-a trebuit mult timp. Iata, au reusit si ei ceva. Cum va explicati ca in afara granitelor romanii muncesc mult si sunt printre cei mai apreciati angajati? Britanicii se temeau intr-o vreme pentru locurile lor de munca deoarece romanii munceau mai mult ca ei si pe bani mai putini decat ei, ceea ce ii incuraja pe angajatorii britanici sa prefere romani si nu englezi. Pai fiindca din banii castigati puteau trai decent. Aveau motivarea pentru a munci. La noi si daca muncesti mult nu traiesti decent din munca ta. In plus, sectoarele noastre economice sunt ineficiente. Dar nu pentru ca salariatii sunt puturosi, ci pentru ca rata profitului oricarei investitii cinstite e foarte mica si angajatorului nu ii raman bani suficienti pentru a investi in afacere pentru a o face mai rentabila. In acest mod, mergem pe rentabilitate minima in loc sa crestem. De ce rata profitului e foarte mica? Pentru ca dobanzile la banci sunt extrem de mari, pentru ca taxele si impozitele catre stat sunt foarte multe si foarte mari si, colac peste pupaza, statul insusi foloseste ineficient acesti multi bani pe care ii iau de la angajatori, secandu-i. Cred si eu ca patronii angajeaza la negru daca pentru a angaja legal pe cineva plateste la stat pentru el mai mult decat poate omul ala (fie el suedez sau roman) sa ii aduca profit in firma prin munca lui. Statul te jupoaie! Nu ia doar pielea, ci si straturile de sub ea. Si ce face cu banii jumuliti? Ii praduieste in loc sa genereze eficienta in economie prin investitii reale (nu sali de sport) menite sa aduca profit. Cred si eu ca nu vreau sa iti dau bani la stat cand stiu ca banii mei ii baga in buzunar vreun smecher, si nu societatea benficiaza de ei.
  Dar aceste lucruri sunt arhicunoscute. De ce ne facem ca nu stim? Asta da, e ceva romanesc, sa ascundem gunoiul sub pres. Sau poate ca habar nu avem de economie si doar ne dam cu parerea. Cauzele reale ale problemelor noastre ca societate in ansamblu sunt deci ceva mai adanci, stiintific calculabile si constatabile, nu la margine de sat unde cineva isi da cu parerea zgomotos : „munceste mai daca vrei sa ai”. Primii care ar trebui sa munceasca cu adevarat sunt politicienii in functii publice. Ca de aceea merge prost, fiindca ei sunt cei care muncesc prost sau deloc. Pestele de la cap se impute, chiar daca se curata de la coada, cum zice vorba. Dar eu va spun ca daca mai curatati mult de la coada si nu desputiti capul, nu o sa mai aveti ce curata si deci degeaba o sa aveti functii publice. Caci acum primii care au venituri mari si papa banii statului nejustificat prin munca lor, nu sunt magistratii cum sugerati, ci tocmai cei din functii publice care conduc statul. De acolo ar fi trebuit sa inceapa recalcularile. Si sa vedeti ce economii faceam la bugetul de stat, de aveam sa dam si bietilor pensionari venituri decente. (Bieti nu pentru ca sunt singurii care au venituri mizerabil de mici, ci pentru ca ei au varsta la care nu mai pot munci pentru a manca).
  In rest, rusine sa ne fie ca ducem o asa viata!

 2. marcus spune

  Se plang unii ca generatia 1990 va trebui sa suporte pensiile decreteilor.Nu se intreaba nimeni ca in situatia ca se va iesi la pensie la 65 de ani ,cati vor mai apuca pensia, iar cei care o apuca nu vor beneficia de ea prea multi ani.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata